2024. május 19. - Ivó, Milán

A foci-VB főpróbája

Vasárnaptól két héten át Dél-Afrikában játsszák a Konföderációs-kupát, a FIFA a felnőtt férfiválogatottaknak kiírt legújabb, a kilencvenes évek elejétől létező sorozatát.
2009. június 14. vasárnap 09:07 - HírExtra
A mostani a nyolcadik a tornák sorában, 2001 óta mindig az adott világbajnokság előtt egy évvel, amolyan főpróbának rendezik. Dunga, a brazil válogatott szövetségi kapitánya szerint a torna esélyese a spanyol válogatott, ami egyébként világcsúcsot állíthat fel az elődöntőben.

A sorsolásnál tekintettel voltak arra, hogy az azonos kontinensre való válogatottak ne kerüljenek azonos csoportba, így a dél-afrikai és az egyiptomi, illetve a spanyol és az olasz együttes is más-más négyesbe került. Ránézésre a sorsolás nagy aránytalanságot hozott: a B-csoport jóval erősebbnek tűnik.

Függetlenül attól, hogy a világelső spanyol válogatott éppen az A-ba kapott besorolást. A Vörös Fúria számára alkalmasint csak az lesz a csoportmeccsek kérdése, hogy sikerül-e megőrizni a 2006 ősze óta élő veretlenséget, illetve, hogy meddig tart a tavaly júniusi, az olaszok ellen tizenegyesekkel megnyert Eb-negyeddöntő után, az oroszok elleni elődöntőben kezdődött, százszázalékos széria. Azóta minden mérkőzését megnyerte a csapat, így az új szövetségi kapitánnyal, Vicente Del Bosquéval csak győzött.

A spanyol válogatott 2007 februárja, az angolok legyőzése óta veretlen, 32 mérkőzésből 29 győzelem, s 3 döntetlen a mérlege. E találkozókon a Vörös Fúria 67 gólt szerzett, s csak 11-et kapott. Már a széria első mérkőzésén, az Old Traffordon is játszott tíz (!) olyan játékos, aki egyrészt Európa-bajnok lett, másrészt a mostani Konföderációs-kupán is kerettag.

Ha a spanyol válogatott veretlenül végigjátssza a csoportmérkőzéseit Dél-Afrika, Új-Zéland és Irak ellen, beállítja a világcsúcsot, ha esetleg jól szerepel az elődöntőben, új csúcsot is felállíthat. A spanyolok éppen a legutóbbi, Azerbajdzsán elleni meccsükön javították meg a hajdani magyar Aranycsapat (nem teljesen valóságos) és az 1994-1998-as spanyol válogatott rekordját.

Immár csak a világcsúcs van előtte, ezt 35 mérkőzéssel tartja az 1993 és 1996 közötti, előbb Carlos Alberto Parreira, majd Mario Jorge Zagallo irányította brazil válogatott.
Forrás: Inforadió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását