2024. április 19. - Emma

Szerek nélkül, szabadon

Minden nagy világverseny előtt, vagy egy megdönthetetlennek tűnő csúcs leiskolázása után az az első számú kérdés, hogy történt-e tiltott szer használata? Sajnos a mai világban már a hétköznapi emberek között is egyre többen szteroidoznak.
2009. június 14. vasárnap 08:59 - Bánlaki Zsolt
Mozgás az egészség alapja. De nem mindegy, hogy milyen!

A mai világban, amikor a számítógépes játékok a fénykorukat élik és a gyermekeknek kis hányada sportol, illetve mozog, rengeteg olyan kijelentést hallhatunk a televízióban meg különböző fórumokon, hogy sportolj rendszeresen, vagy „Mozogj az életedért”! Tény, hogy a rendszeres mozgás az egészség alapja, de csak addig, amíg nem esünk át a ló másik felére. Gondoljunk itt a különféle doppingszerekre, teljesítményfokozókra.

Azt hihetnénk, hogy ezeket a szereket csak az olimpikonok, vagy főállású, profi sportolók használják a kiugró teljesítmények elérése érdekében, de ez tévhit. Óriási összegeket költenek a hétköznapi emberek is tiltott szerekre. Hihetelen, de igaz, hogy az izomnövekedését szolgáló készítményekre nagy a kereslet, pedig nem fillérekről van szó.

Mivel ezek illegális készítmények, nagy kockázatot jelent a csempészésük és a beszerzésük is. A napokban is a Nagylaki határátkelőnél elfogtak egy személyt, aki nagy mennyiségű izomnövekedést fokozó hormont, és teljesítménynövelő szereket próbált áthozni a határon. Kétezer tablettát és elképesztő mennyiségű, közel harmincötezer ampullát foglaltak le a vámosok a fiatal magyar férfitől.

Megdöbbentő, de mielőtt azon gondolkoznánk, hogy hazánkban ennyire kelendőek ezek a szerek, kis megnyugvást jelenthet, hogy szlovák és osztrák címekkel ellátott csomagokba voltak gondosan becsomagolva, tehát az EU más tagállamaiba szánták. Persze ettől még hazánkba is könnyen hozzá lehet jutni az izomnövelőkhöz. A lefoglalt áru értéke összesen közel 150 millió forintot tett ki.

De mik is ezek??

Többféle doppingszert különböztetünk meg egymástól. Vannak a teljesítményfokozó szerek, ezeket a spotolók használják a maximális eredmény elérése érdekében. És megemlíthetjük az izomnövekedést elősegítő készítményeket, melyekre óriási a kereslet a különféle edzőtermekben.

Persze a partidrogokat sem szabad elfelejtenünk, melyek a testet fizikailag és mentálisan stimulálják. A médiában az olimpák megrendezése előtt kerül szem elé a doppingkérdés. A lehető legújabb módszerekkel vizsgálják meg a sportolókat, hogy kiszűrjék a teljesítményfokozók használóit, és sportszerű versenyeket láthassunk. Sajnos mindig megjelennek új anyagok, melyek eddig ismeretlenek voltak, vagy nehezen kimutathatók.

A WADA ellenőrzi az olimpikonokat

El kell ismerni, hogy a dopping használói és fejlesztői, mindig előnybe lesznek az ellenőrzéssel szemben. Az olimpikonokat a WADA (World Anti-Doppping Agency) ellenőrzi. Azt hirdetik, hogy aki él ezekkel a szerekkel a sport szelleme ellen szól. Kérdés mennyire érdekli ez azokat a sportolókat, akik a fokozók segítségével a tizedik aranyérmüket gyűjtik be és világhírnevet szereznek.

Persze rövid idő alatt a mennyből a pokolba lehet jutni. Több világklasszisnak kikiáltott spotoló, akit hazájában nemzeti hőssé avanzsáltak, miután titkára fény derült, a harag célkeresztjébe került. Több ékes példát is lehetne felidézni. A közelmúlt egyik legnagyobb botrányát az amerikai futónő Marion Jones szolgáltatta.

Lelepleződése után nem csak aranyérmeitől, de a győzelmek utáni havi járandóságtól is megvonták. Ez az anyagi része a dolognak. Itt még nem említettük a szégyent, melybe sodorta magát. Hazánkban is tudunk sajnos egy két esetet említeni, mely nagy port kavart az emberekben. Annus és Fazekas kálváriája.

A Hírextra megkereste Dr. Frankl Róbertet, a dopping hazai szakértőjét, akinek feltettünk pár kérdést, hogy vajon megéri egy magyar sportolónak a teljesítményfokozók szedése? – A magyarokra nem jellemző a tiltott szerek használata, nem éri meg a kockázatot. Meg ugye óriási összegekbe kerülnek.- nyilatkozta Frankl.

Magyarországon is elég nagy értéket képvisel egy olimpiai arany anyagi értelemben. Egy olimpiai elsőség után havonta az állam magyar átlagkeresethez viszonyítva jutalmazza a győzteseket. Ez az összeg minimálbér körüli. Egy sportolót említhetünk meg, névszerint Egerszegi Krisztinát, aki egyedülállóan 5 szörös olimpiai bajnokként már olyan jövedelemben részesül, melyből elég szépen meg lehet élni. Tegyük hozzá mindenképpen megérdemli.

Maguk a szerek

De most térjünk rá a szerekre. – A világban hormonális szereket használnak, ami erő és állóképességet fejelszt.- mondta a szakértő. A sportolók körében elterjedt a vérdopping, mely a vörösvérsejtekbe gazdag vért juttat, ezáltal növekszik az oxigén ellátó képesség. Elég brutális módszere a teljesítményfokozásnak. A versenyző a megmérettetés előtt saját vagy más vérét fecskendezi be magának.

Leginkább az úszóknál, kerékpárosoknál és a futóknál használt módszer. Aztán a különféle hormonok szervezetbe való juttatása. Ilyenek a Peptidhormonok. Funkciói a vörösvérsejt előállítás, izomnövökedés ls a fájdalomérzet megszüntetése. Ide tartozik az EPO nevű hormon, melyet a legtöbbször lehet hallani a televíziókban és olvashatók az újságokban. Az EPO egy fehérjetermészetű hormon, mely a vörösvérsejtek számát emeli meg, segítve az oxigénfelvételt.

Hatásos, bár fokozottan életveszélyes is! Besűrűsödhet tőle a vér, mely trombózishoz és szívinfarktushoz vezethet. Tehát alaposan el kell gondolkozni a használata előtt. Ha tiltott anyagot használ egy sportoló, akkor különféle gyógyszeres kezelést kell végrehajtania, hogy ez a véréből és a vizeletéből ne legyen kimutatható.

Több ilyen kémiai vegyszer van például a bromantan, mely meggátolja a szervezetben lévő tiktott szerek kimutatását. Elég hatásos módszer. A technika és az orvostudomány fejlődése miatt a jövő doppingszerének a géndoppingot tartják. Egereken végrahajtottak több olyan beavatkozást, mely után háromszorosára, de volt hogy négyszeresére megtudták növelni a négylábúak erejét. Kutatók biztosak benne, hogy ez embernél is elérhető.

Frankl szerint: – Ez egy nagyon nehéz rendszer. Egy-egy tulajdonságot lehet fejleszteni, de ez megbontja a szervezet egyensúlyát. Valaki izmosabb lehet, de a technikája rovására megy. Valószínűleg a nem túl távoli jövőben hallhatunk már génmanipulált sportolókról is.

Állítólag csak a téplálékkiegészítők!?

-Valamit biztosan szednek az edzés mellé. Ott nincs ellenőrzés. Mindenki tudja, hogy doppingolnak, annak ellenére, hogy az egészséget és a májműködést károsítja. Nyílt titok a szerek használata. Mivel mindenki csinálja senki sem kerül hátrányba, nincs sértődöttség.- nyilatkozta a szakértő.

A testépítők az anabolikus szteroidokat használják a szép kerekded formák elérése érdekében. Meggyorsítja a fehérjék beépülését a szervezetbe és gyors növekedést eredményez. Mint minden gyógyszernek, ennek is vannak mellékhatásai. Túlzott agresszió, szexéhség, frusztráció.

Mértéktelen mennyiség vesekárosodást, here elhalást okoz. A testépítőknek fentartott versenyen szinte nyílt titok, hogy bárki aki, elindul egy ilyen megmérettetésen, valamilyen tiltott szert használ. Nélküle talán fele akkora izmot el lehet érni több éves kemény munkával, mint vele.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását