2024. április 28. - Valéria

Neandervölgyi emberek fogai kerültek elő

Neandervölgyi emberektől származó három fogra találtak lengyel tudósok a Kárpátoktól északra - a szakemberek hétfőn számoltak be a nagy értékű leletekről.
2010. február 2. kedd 06:40 - HírExtra
A fogak révén a fény derülhet arra, hogy a modern ember mennyire hasonlít elődjéhez - bizakodnak a tudósok.

Neandervölgyiek eszközeire már bukkantak Lengyelországban, de ez az első alkalom, hogy a kihalt emberféle testéből származó maradványokat találtak - számolt be Mikolaj Urbanowski, a Szczecini Egyetem régésze, egyben a projekt vezető kutatója.

A fogakat a Stajna-barlangban találták meg. A régészek kőszerszámokra, valamint a jégkorszakban kihalt mamut- és rinocéroszcsontokra is bukkantak, csakúgy mint rénszarvasagancsból készült szakócára és vágásnyomokat viselő medvecsontokra. Utóbbi arra utal, hogy a neandervölgyiek megették a medvéket - mutatott rá Urbanowski.

"A barlangi medvék nagy és veszélyes állatok voltak, vagyis ez alátámasztja azt a véleményt, miszerint a neandervölgyiek igazán ügyesen vadásztak" - fogalmazott a szakember.
A lengyel tudósok a Naturwissenschaften című német tudományos folyóirat oldalain is közzétették a felfedezéseikről szóló beszámolót. A cikkben a szakemberek kiemelten foglalkoznak az egyik foggal, amellyel kapcsolatban sikerült bizonyítékkal szolgálni arról, hogy egy halála idején 20 éves neandervölgyitől származik.

A tudósok szerint a hely, ahol rátaláltak a fogakra és az eszközökre, vélhetően egyfajta kezdetleges temetkezési hely volt, ami arra utal: a neandervölgyiek hittek a túlvilágban. "Az, hogy miként bántak halottaikkal, döntő fontosságú emberi mivoltuk fokának megértésében" - hívta fel a figyelmet Urbanowski.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását