2024. május 5. - Györgyi

Idén a rasszizmus ellen zenélnek a Sziget nulladik napján

Zene a rasszizmus ellen címmel a rockzenei és a világzenei nagyszínpadon egyaránt monstre koncertsorozat lesz a Sziget fesztivál nulladik napján, augusztus 11-én.
2009. június 11. csütörtök 17:21 - HírExtra
"Az EP-választások sajnos azzal az eredménnyel is jártak, hogy az európai politikába a régi hazugság tér vissza, amely a problémákért a kisebbségeket, a bevándorlókat okolja. A rasszizmus ellen együtt kell fellépni és ehhez a multikultúra egységét kifejező zene az egyik legfontosabb eszköz lehet" - mondta Lee Billingham, az LMHR vezetője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Megemlítette, hogy a LMHR szervezésében tavaly Kelet-Londonban 100 ezer néző előtt rendeztek rasszizmusellenes koncertet, amelyen olyan nagy sztárok léptek fel, mint a Kaiser Chiefs, a Blurből ismert Damon Albarn vagy a Hard-Fi.

Gerendai Károly, a Sziget fesztivál ügyvezetője hangsúlyozta: tenni kell annak megakadályozásáért, hogy embereket bőrszínük alapján különböztessenek meg Magyarországon.

Mint elhangzott, a közreműködő brit rasszizmusellenes szervezetek nyíltan fellépnek a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párttal szemben, ugyanakkor egy újságírói kérdésre válaszolva Gerendai Károly azt mondta, a Sziget nulladik napja nem a Jobbikot veszi célba.

"Nem valamely párt, hanem a rasszizmus ellen lépünk fel. Meggyőződésem, hogy az EP-választáson sem azért szavaztak sokan a Jobbikra, mert az emberek rasszisták lennének. A Szigeten nem a magyar belpolitikával akarunk foglalkozni, ezt el akarjuk kerülni" - hangsúlyozta az ügyvezető.

A budapesti brit nagykövet, Greg Dorey egyértelműbben fogalmazott. Kiemelte, hogy a rasszizmus veszélye nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Magyarországon is újra jelen van.

"Magyarország és Közép-Európa nehéz, összetett helyzetben van. Sok roma életszínvonala szégyenteljes, falvak szélén nyomorognak, szegregált iskolák működnek. Nem szabad megengedni, hogy egy modern demokráciában ilyen előfordulhasson. Szeretnénk katalizátor szerepet játszani Magyarországon egy új és aktív rasszizmus elleni kampány beindításában" - fejtette ki Greg Dorey. Hozzátette: a nagykövetség pénzügyi és technikai támogatást is nyújt ehhez.

A Sziget nulladik napján a rockzenei nagyszínpadon a legnépszerűbb hazai előadók sora fog fellépni. Közöttük van az LGT, a Kispál és a Borz, Fenyő Miklós, a Heaven Street Seven, Balázs Fecó, a KFT, a Quimby, a Beatrice, a Kaukázus, Péterfy Bori, a Bikini, az Irie Maffia, a PASO, a Republic, Jamie Winchester, a 30Y és Müller Péter Sziámi.

Mellettük külföldi sztárok is ott lesznek. Sam Duckworth brit aktivista, az egyik szervező és nem mellesleg az egyre népszerűbb "Get Cape. Wear Cape. Fly" zenekar frontembere az MTI kérdésére azt mondta, még csak most kezdődik az egyeztetés a zenészekkel, ezért nem tud biztos neveket mondani. (A zenész-aktivista a sajtótájékoztatón a rasszizmusellenes brit csapatok közül kiemelte a Libertines-t, a Block Party-t, a Franz Ferdinandot és a The Good, The Bad and The Queent.) A terv az, hogy a sztárok magyar zenészek bevonásával együtt adnak majd elő egy speciális produkciót.

A világzenei nagyszínpadon a magyar dzsessz élvonalának képviselői koncerteznek egész nap; a program A magyar jazz a rasszizmus ellen címet kapta, de a nulladik nap egyben A Magyar Jazz Napja is lesz. Csepregi Gyula szaxofonos, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja a fellépők közé sorolta a Modern Art Orchestrát, a Barabás Lőrinc Eklektric-et, a Babos Projektet, a SzakcsiTriót és a Binder-Borbély Duót.

A sztárfellépő a Miles From India lesz, amelyben minden idők egyik legnagyobb dzsesszzenésze, Miles Davis egykori muzsikusai, köztük indiai zenészek játszanak együtt. Marton László Távolodó, a fesztivál világzenei színpadának szervezője úgy fogalmazott, hogy az amerikai trombitás ugyan 18 éve halott, de idén ő lesz a Sziget egyik főszereplője.

Mint elhangzott, a Miles From India című album tavaly jelent meg, és zömében azok játszanak rajta, akik Miles Davis 1972 és 1974 között készült korszakalkotó lemezein (On The Corner, Get Up With It, Big Fun) a mestert kísérték.

"Ez volt a dzsesszrock, más néven a fúziós dzsessz megteremtésének időszaka" - szögezte le Marton László Távolodó. A supergroup tagja többek között a világ egyik legjobb tablásának tartott Badal Roy, a tenorszaxofonos Bill Evans, aki korábban a Mahavishnu Orchestrában játszott, a Rolling Stones-ban is basszusgitározó Darryl Jones, és a fiatal Grammy-díjas trombitás, Nicholas Payton.

A Love Music Hate Racism 2002-ben a Rock Against Racism mozgalomból született újjá. Utóbbi 1976-ban indult, két rocksztár, Eric Clapton és David Bowie rosszízű kijelentései nyomán. A RAR eredetileg egyetlen koncertre szerveződött, ám egy rendkívül erős és széles körű rasszizmusellenes kampányban csúcsosodott ki, amelynek eredményeképpen 1980-ra sikerült elszigetelni a brit náci nemzeti frontot.

A RAR alapítója, Roger Huddle is jelen volt a csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint mondta, a RAR tevékenysége a punk és a reggae műfajában fejtette ki leginkább hatását; olyan előadók álltak a három évtizeddel ezelőtti mozgalom szolgálatába, mint az ASWAD, a Clash, a Steel Pulse, a Buzzcocks, Elvis Costello vagy a Specials.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását