2024. április 29. - Péter

Az USA rövidre zárná a közel-keleti kérdést

Az Egyesült Államok az izraeli-palesztin béketárgyalások "gyors újrakezdését és mielőbbi befejezését" szorgalmazza - közölte az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja, miután szerdán Rámalláhban palesztin vezetőkkel, közöttük Mahmúd Abbász elnökkel tárgyalt.
2009. június 11. csütörtök 06:48 - HírExtra
George Mitchell ehhez semmilyen menetrendet nem jelölt ki. Közel-keleti körútján az amerikai különmegbízott előzőleg Jeruzsálemben is a tárgyalások újrakezdésére és gyors lezárására kérte az izraeli vezetőket. Washington szokatlan módon nyilvános vitát folytat az izraeli kormánnyal, amely nem vállalt kötelezettséget a palesztin állam létrehozásáról szóló tárgyalások folytatására és kitart a telepek bővítése mellett.

"A konfliktus egyetlen lehetséges megoldása, amely mindkét fél törekvéseinek megfelel, a két állam létrehozása révén valósítható meg" - szögezte le George Mitchell.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök egy szerdán adásba kerülő televíziós interjúban leszögezte: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek nincs más választása, mint elfogadni az izraeli-palesztin konfliktus "kétállamos" megoldását. "Megmondtam (Benjámin) Netanjahunak, hogy nincs más megoldás, a kétállamos megoldást meg kell valósítani" - szögezte le Mubarak, hozzátéve, hogy a tárgyalások újrakezdése "az egész térség békéjének és stabilitásának" szinonimája.

Benjámin Netanjahu amerikai nyomásra vasárnap a tel-avivi Bar Ilan egyetemen fejti ki "a béke és a biztonság" elérése érdekében folytatandó politikája fő irányvonalait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását