2024. május 21. - Konstantin

Graffitizés miatt tartóztatták le az Obama-plakát alkotóját

Letartóztatták a Remény című híres Obama-plakát készítőjét Bostonban, mert egy ottani kiállításának megnyitója előtt állítólag graffitikkel csúfított el két felületet a városban - számolt be a CBS televízió vasárnap.
2009. február 8. vasárnap 18:48 - Hírextra
A 38 éves Shepard Faireyt - a mára legendássá vált, egyebek mellett posztereken, hűtőmágneseken és kitűzőkön is szereplő vörös-fehér-kék Obama-ábrázolás alkotóját - péntek éjszaka vette őrizetbe az északkeleti város rendőrsége.

A művész első saját kiállításának megnyitójára érkezett Bostonba. Kereslet és kínálat című tárlata a Kortárs Művészetek Intézetében nyílik meg. A vád szerint Faireyt az alapján találták meg, hogy a falfirkák stílusa azonos volt azzal, amelyet egy korábbi graffitikampányában alkalmazott. Az egyik graffitit a Charles-folyón átívelő híres Boston University híd vasútvonalának pillérére pingálta rá.

A Los Angeles-i művész ellen hétfőn emelnek vádat, őrizetbe vétele után egyébként szabadon engedték. Fairey korábban már többször összeütközésbe került a rendőrséggel, amiért engedély nélkül dekorálta ki falfirkákkal mások ingatlanait.

A graffitiművész szerzői jogi vitába keveredett a napokban az AP hírügynökséggel híres Obama-plakátja miatt, amelyen a távolba révedő elnök arca és a Remény felirat látható. Az AP hírügynökség pert akar indítani, amiért Fairey nem fizetett jogdíjat, pedig az AP egyik fotóját használta fel ikonná vált Obama-ábrázolásához. Fairey nem tagadja, hogy az AP-fotó ihlette munkáját, de azt állítja, hogy nem sértette meg a szerzői jogot, munkája az úgynevezett "tisztességes felhasználás" kategóriájába esik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását