2024. május 17. - Paszkál

Igazságosabb közteherviselés?

A kormány az adórendszer olyan átalakítását tartja helyesnek, ami a foglalkoztatást támogatja, a munkát, a többletteljesítményt ösztönzi - mondta Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár expozéjában kedden a parlamentben.
2009. június 9. kedd 10:40 - HírExtra
Hozzátette: a kormány két évtizede nem látott mértékű adó-, és járulékcsökkentést hajt végre az élőmunka terhelésében.

Az államtitkár közölte: a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokban és a vagyonadóról szóló törvényjavaslatban szereplő intézkedések azon része, amely a vállalkozások versenyképességének növekedését, a válság hatásainak enyhítését célozza, már a kihirdetést követő napon hatályba lép. A javaslatok többsége azonban 2010-ben lép hatályba - tette hozzá.

Kiemelte: az adómérséklés idén és jövőre mind a személyi jövedelemadó rendszerben, mind pedig a munkáltató által fizetett járulékoknál megtörténik. Jövőre minden jövedelemre kiterjed a 2009. július elsejétől bevezetett öt százalékpontos munkáltatói járulékcsökkenés - közölte.

Elmondta, hogy a személyi jövedelemadóban az adó alapja jelentősen átalakul, ugyanis jövőre bekerül az összevont adóalapba a bruttó jövedelmek mellett a munkáltatói, a kifizetői járulék, illetve az eho.

Hangsúlyozta: jövőre az alsó adókulcs 18 helyett 17 százalék lesz, a sávhatár 1,9 millióról 5 millió forintra változik, efölött 32 százalék lesz az adókulcs, miközben megszűnik a 4 százalékos szolidaritási adó.

Mint mondta, a személyi jövedelemadózás sávhatárának jelentős emelésével 2010-ben az adózók több mint 90 százaléka az alsó, 17 százalékra javasolt adókulcs szerint fog adózni.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: a vállalkozásoknál jövőre megszűnik a 4 százalékos különadó, és egyszerűsítési célból a magánszemélyek különadója beépül a személyi jövedelemadóba. Mint mondta, a társasági adó kulcsa 19 százalék lesz.

A cafetéria rendszerben a kormány jelenlegi javaslata szerint 32 százalékos kulcs alá kerülnek az üdülési csekkek, a helyi utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű és nem iskolarendszerű képzés, valamint a meleg étkeztetéshez való hozzájárulás - közölte. Hozzátette: a kormány szándéka szerint a juttatásoknak azon köre maradna adómentes, amelyek biztosítása szociális alapon történik.

Katona Tamás azt mondta: a kormány azzal számol, hogy a kifizetők által adómentes juttatásként adott, egyéb személyi jellegű ráfordítások nem csökkennek majd.

Közölte azt is: az szja adókedvezmények zöme megszűnik. A 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás 27 százalékra emelkedik, az eva adókulcsa pedig 25 százalékról 30 százalékra emelkedik.

Az államtitkár kiemelte: a kormány szigorítani akarja az adóparadicsomba vitt jövedelmek adóztatását, ezért szerinte indokolt módosítani az adóparadicsomokban alapított, ellenőrzött külföldi társaságok fogalmát. Hozzátette: ez év végéig még kedvezményesen visszahozható a külföldön tartott jövedelem, jövőre azonban már nem csak a jövedelem, de a korábbi években felhalmozott vagyon is adókötelessé válik.

Beszélt a tervezett vagyonadóról is. Mint mondta, a vagyonadót a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagyértékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetnék ki. A 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok esetében 50 millió forintig 0,35 százalék, ezen érték felett pedig 0,5 százalék lenne az adó - mondta.

Hozzátette azt is: az idősek és a rokkantnyugdíjasok az általuk lakott lakás után 10 millió forintos adóalap-mentességben részesülnek, valamint a gyermekek számától függő adókedvezményt vehetnek igénybe a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok.

Katona Tamás úgy fogalmazott: a kormány most nem tervez változást az iparűzési adózásban, ugyanakkor beszedését az adóhatóság átveszi a helyi önkormányzatoktól.
Az államtitkár az expozéban szólt arról is: az élőmunkaterhek csökkentésének forrásához járul hozzá a benzin és alkoholtermékek jövedéki adójának tízszázalékos emelése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását