2024. május 17. - Paszkál

Bajnai szerint reformlépés a vagyonadó

Reformértékű, a magyar adórendszer súlyos hiányosságát pótló lépésnek nevezte a vagyoni jellegű adó bevezetését Bajnai Gordon miniszterelnök.
2009. június 9. kedd 12:19 - HírExtra
A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a vagyonadó kérdése ugyan tabu volt mostanáig Magyarországon a politika számára, de közgazdasági és adószakmai műhelyekben már régen szorgalmazzák bevezetését. "Sőt még a Fidesz Jövőkép című programjában is szerepel, amelyet március végén Orbán Viktor pártelnök mutatott be" - tette hozzá.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, elvi jelentősége van annak, hogy legyen vagyonadó Magyarországon, s a 30 millió forintban megállapított értékhatárt még vállalható kompromisszumnak nevezte. Ebben a kompromisszumban az a rövid távú szakmai megfontolás szerepel, hogy a mostani recesszióban nem volna szabad az ingatlanokat tovább terhelni, amikor több tízezer lakáson devizahitel, jelzáloghitel van - magyarázta.

"Márpedig ma egy átlagos devizahitel hatmillió forint. Számos érv szól amellett, hogy ne nehezítsük meg még jobban azok helyzetét, akik azért küzdenek, hogy vissza tudják fizetni a forint leértékelődésével megugró adósságaikat" - hangsúlyozta.

A kompromisszum politikai oldalának azt nevezte Bajnai Gordon, hogy érezték a szembenállását, feltételezték, ha ennél alacsonyabb sávhatárt javasolnak, akkor lehet, hogy nem fogadja el a vagyonadót a parlament.

Hangsúlyozta, hogy a vagyonadó ilyen formában történő bevezetése csak az első lépés, a következő kormányok feladata lesz, miként fejlesztik majd tovább. Bajnai Gordon nagyon veszélyes iránynak nevezte azt, amit a Fidesz ígér, nevezetesen azt, hogy kormányra kerülése esetén eltörli a vagyonadót.

"De ha a Jövőképnek hiszek, akkor nem szüntetik meg. Vagyis józan pillanataikban az ellenzéki párt berkein belül is elismerik, hogy erre szükség van" - mondta. Szerinte, ha a Fidesz vezetői mégis elutasítják ezt az adót, az tisztán politikai döntés lesz.

Ugyanakkor a kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a kieső bevételeket valahonnan pótolni kell. "Mindaz, amire most az ellenzék azt mondja, hogy megszüntetné, visszacsinálná vagy visszaadná, kollégáim számításai szerint nagyjából a hazai össztermék közel hat százalékára rúg, ami megfelelő fedezet híján nonszensz, és azonnali összeomláshoz vezetne" - mondta.

Szerinte a gazdaságot a mostani lejtmenetről csak úgy lehet a fölfelé tartó pályára átállítani, ha a kormányok egymást követő, következetes lépéseket tesznek, nem fordítanak vissza dolgokat. "Utóbbira nem is nagyon volna lehetőség, hiszen a pénzpiacok elég világos üzenetet küldenek most már szinte naponta, hogy melyik döntést hogyan értékelik. Aki ellenreformot csinál, nagyon-nagyon sok családot hozhat nehéz, veszélyes helyzetbe" - hangsúlyozta Bajnai Gordon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását