2024. április 25. - Márk

Hoki vébé Budapesten!

Hoki vébé Budapesten! Végre egy igazi, az elittel teletűzdelt hoki vébét rendezhetünk péntektől a SOTE egyik tornacsarnokában. Hogy mi? Hol? Mi ez az egész? Ez bizony az asztali jégkorong világbajnokság!
2009. június 8. hétfő 18:15 - Gedei Szilárd
Ha valaki azt gondolta, hogy az asztali labdarúgáson, azaz a szektorlabdán kívül nincs más asztalon játszható sport, az nagyot tévedett. Ha valaki azt hitte volna, hogy a gombfocin kívül nem rendeznek más asztali sportágban világbajnokságot, az szintén benézte. Péntektől vasárnapig ugyanis Magyarországon, a budapesti SOTE-csarnokban asztali hoki vébét rendeznek, mégpedig a világ legjobbjainak részvételével.

Oké, asztali hoki. De mi az?

Egyesek az asztali jégkorongot tartják a világ leggyorsabb játékának, ami nem is csoda, hiszen lényegében a gombfoci és a csocsó különleges, a jégkorongra hajazó fúziójáról van szó.

Önök látják, hol a korong? Tisztára, mint az igazi jégkorongban... Mindenesetre ha tudják, próbálják meg követni a világ egyik legjobbjának tartott svéd Jacob Lindahl és az amerikaiak menője, Kenny Dubois "összecsapását"!

A svédek találták ki
Derék skandináv barátaink, az akkoriban már az igazi, jégen játszott hokiban is élen járó svédek találták ki a játékot az ötvenes években. Az időtöltésnek szánt asztali hokiból egykettőre komoly sportág lett, Magyarországon 1999-ben rendeztek először versenyt. A játékból lett sport hivatalos versenyeit egy a Stiga cég által készített szabványos asztalon rendezik, ilyen eszközökkel bonyolítják majd le a hétvégi pesti vébét is.
– Ha valaki először néz rá erre a játékra, egyből a csocsó jut az eszébe, de le kell szögeznünk, hogy messze nem egyenlő azzal – mondta el a HírExtrának Létay Dániel, a honi asztali hoki szövetség elnöke. – Hátulról kell irányítani a figurákat három pálcával, s minden esetben egyedül, szólóban kell játszani – tette hozzá mintegy kihangsúlyozandó, hogy korántsem egyszerű feladat megfelelő sebességgel irányítani a figuráinkat, és bejátszani velük az egész pályát.

A legjobb hazai játékosoknak persze sikerül, nem is akárhogyan. A magyar élhokisok nyolc-kilenc éve játszanak folyamatosan, a kétezres évek elejétől rendszeresek ugyanis hazánkban a versenyek. (V)érmes reményink azonban így sem nagyon lehetnek, a sportág nagyhatalmainak – meglepő módon a hagyományos jégkorongban is élen járó nemzetek, mint a svédek, a finnek, az oroszok, a csehek vagy a lettek – legjobbjai gyorsaságban és ügyességben is előttünk járnak. A Létay Dániel által mintegy 300-ra saccolt magyar asztali hokis társadalomnak és magának a sportágnak azonban jót tehet a vébérendezés.

Svédek, finnek, oroszok és csehek – mintha igazi hoki vébé lenne

– Normális esetben egy ilyen világesemény megrendezése belekerülne hárommillió forintba, mi azonban ennek a töredékéért tudjuk összehozni a tornát – mesélte tovább az elnök. – Aki ugyanis tudott, az segített, felajánlásokból sem volt hiány. Volt például olyan, aki a csarnok vezetőjét kérte meg, hogy engedjen be minket olcsóbban a terembe, a csehek pedig a korábban kialakított jó kapcsolat miatt hozzánk vágtak ötven új pályát – osztotta meg a HírExtrával a vébérendezés nehézségeit a főszervező.

Tanuljon asztali hokizni a finn menővel, Roni Nuttunennel! Íme egy kis ízelítő abból, milyen is egy profi játékos edzése!

Néhány szabály ízelítőül
A játékidő egyszer öt perc futó órával.
A mérkőzés kezdéskor a középpontra állított koronggal, adott jelre indul, mely után 3 másodpercen belül nem érvényes a gól.
Gól és játékmegszakítás után a középpontnál kell bedobni a korongot.
Egy játékos (figura) legfeljebb 5 másodpercig tarthatja a korongot, utána passzolni vagy lőni kell.
A gól csak akkor érvényes, ha a korong a kapuban marad.
Azt megállapíthatjuk: az asztali hoki rendkívül költséghatékony sport, egy újonnan vásárolt szabványos asztal például húszezer forintért is beszerezhető – külföldről, ugyanis nálunk nem igazán akarja forgalmazni a cég. Aki pedig meg szeretne tanulni jól és szabályosan játszani, annak nyugodt szívvel ajánlják a szervezők, hogy látogasson el a X. kerületben található Zágrábi utca SOTE-sporttelep tornacsarnokába a hétvége folyamán! Létay ugyanis minden olyan fiatalnak és kevésbé fiatalnak ajánlja a sport kipróbálását, aki jól akarja érezni magát.

Na ja, a három másodperces szabályt speciel ráér utána is megtanulni…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását