2024. május 4. - Mónika, Flórián

"Vége az eufóriának"

Vége az eufóriának az unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamokban, ez érezhető abban, hogy csökkennek a részvételi arányok az európai parlamenti választásokon - mondta György Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője vasárnap az MTI-nek.
2009. június 7. vasárnap 23:30 - HírExtra
"Túlvannak az eufórián a 2004-ben belépett országok. Ez kifejeződött már azokban a közvélemény-kutatásokban is, amelyeket a tagság öt éve során megismerhettünk. Tulajdonképpen összhangban van az ott jelzett adatokkal a részvételi arány" - hangsúlyozta György Gábor.

A képviselet-vezető rámutatott: egy általános, globális részvétel-csökkenési tendencia is látható a világban.

A valamivel több mint negyvenszázalékos európai részvételi átlag csak öt százalékkal tér el az öt évvel ezelőttitől, ugyanakkor "nagy a szórás" az unión belül: azokban az államokban kiemelkedő volt a részvétel, ahol összekapcsolták az európai parlamenti választásokat más voksolásokkal.

Nagy a különbség a kelet-közép-európai államok között is a választási részvétel tekintetében, a legtöbb környező országban a magyarnál alacsonyabb volt a részvétel - tette hozzá. Ennek fényében a magyar részvételi eredmény nem értékelhető rossznak - hangsúlyozta György Gábor.

A képviselet-vezető az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy a szavazatok túlnyomó többségét Európa-párti, demokratikus politikai erők kapták, az Európai Parlamentben ezentúl is ezek az erők fognak dominálni, a szélsőségek alárendelt szerepet játszanak majd. "Ugyanakkor nem lehet nem észre venni, hogy válságos időszakokban, egy gazdasági válság korszakában - általában és most is - a szélsőséges erők apellálnak a legelesettebbekre, a válság által leginkább sújtott emberek helyzetére, és ilyenkor némi erősödést szoktak mutatni" - hangsúlyozta György Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását