2024. május 19. - Ivó, Milán

Nagyon pocsék a levegő Magyarországon

Országszerte magas a légszennyezettség, a szálló por koncentrációja több helyen elérte a tájékoztatási küszöbértéket; a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) arra kér mindenkit, hogy ne tartózkodjon hosszú ideig a településeken belül a szabadban,
2009. január 10. szombat 15:32 - Hírextra

A kedvezőtlen meteorológiai helyzet miatt a levegő szennyezettsége az elmúlt napokban az ország egész területén jelentősen megemelkedett. A szálló por koncentrációja még a helyi szennyezéstől távolabbi háttér-mérőállomásokon is meghaladja az egészségügyi határértéket,több mérőállomás környezetében pedig elérte vagy meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket is. Növeli a problémát, hogy az ukrajnai gázellátási zavarokról szóló hírek óta sokkal többen fűtenek a nagyobb szennyezést okozó szénnel vagy olajjal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő két napban továbbra is anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását, így a magasban továbbra is melegebb léghullámok érkeznek fölénk, míg a medencét továbbra is hideg levegő tölti ki. Nem lesz jellemző az úgynevezett légköri átkeveredés, így a felszín közeli légrétegekben a szennyező anyagok koncentrációja növekedni fog. Hétfőn a szálló porok koncentrációjában kisebb-nagyobb mértékű csökkenés valószínű.

A levegő minőségének romlása főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti. Az asztmásoknál szükség lehet egyéni védőeszköz használatára is - hívta fel a figyelmet a KVM.

A környezetvédelmi hatóságok folyamatosan figyelemmel kísérik a levegő minőségét, és a szmogriadóra vonatkozó, jogszabályban előírt szennyezettségi szintek elérése esetén tájékoztatják az érintett önkormányzatokat a szükséges intézkedések megtétele érdekében. Az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert, riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/köbmétert, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Az EU levegőminőségi szabályozásának definíciója szerint egészségügyi határérték a légszennyezettségnek az a mértéke, amely alatt még hosszú idejű behatás esetén sem következik be egészségkárosodás. A tájékoztatási küszöbérték a légszennyezettség azon mértéke, amely az érzékeny csoportoknál - gyerekek, idősek, légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők - okozhat egészségügyi problémákat. A riasztási küszöbérték pedig a légszennyezettség azon mértéke, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását