2024. április 16. - Csongor

Szülinapos kiadó könyvekkel ünnepel

Számos új kiadványt - többek között esszékötetet, mesekönyvet, versantológiát - jelentetett meg a 80. Ünnepi Könyvhétre és a hozzá kapcsolódó 8. Gyermekkönyvnapokra a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Scolar Kiadó - mondta el az MTI-nek Sugár S. András, a könyves cég vezetője.
2009. június 6. szombat 15:34 - HírExtra
Meghalt a Főítész címmel jelent meg a gyakran "kritikuspápaként" aposztrofált Bán Zoltán András író, műfordító esszéket és kritikákat tartalmazó kötete - emelte ki újdonságaik közül az idén József Attila-díjjal elismert szerzőjük új könyvét.

A Scolar eddig két szépirodalmi alkotást jelentetett meg Bán Zoltán Andrástól, a Susánka és Selyempina című kisregény és a Hölgyszonáta című elbeszéléskötet után most a szerző rövidebb írásait adja közre. A Meghalt a Főítész a napi kritikák mellett a magyar irodalom félig-meddig elfeledett alkotóival - Szép Ernővel, Kálnoky Lászlóval vagy Illyés Gyulával - is foglalkozik, de külön fejezetet szentel Márai Sándor munkásságának is.

A Scolar Versek sorozatban megjelent Telep-antológia fiatal, de már jegyzett irodalmárok első közös, gyűjteményes kiadványa. Mint Sugár S. András elmondta, a Telep Csoport szerveződése és munkássága 2005 óta nyomon követhető a világhálón (http://telep.freeblog.hu), de azóta majdnem mindegyiküknek van már önálló kötete is.
A könyvhétre kiadott antológiában Bajtai András, Deres Kornélia, Dunajcsik Mátyás, Ijjas Tamás, Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió, Pálffy András Gergely, Pollágh Péter, Sirokai Mátyás, Sopotnik Zoltán és Szabó Marcell írásai kaptak helyet.

Három-négy oldalas gondolatok gyűjteménye egy-egy eseményről, sorsokról Ungvári Tamás A feledés enciklopédiája című új könyve - szólt kiadványukról Sugár S. András. Mint megjegyezte, a szerző úgy van benne saját könyvében, hogy tulajdonképpen nincs is benne: "látásmódja speciálisan rányomja a bélyegét történeteire".

A Scolar vezetője hozzátette: izgalmas élmény, mikor ilyen élesen láttatja a XX. századot az azt szinte végigélt szerző. "Mintha elfelejtenénk, amit apáink, nagyapáink megéltek, pedig ez a lényege az Ungvári-kötetnek: a felejtés egyrészt gyógyír, másrészt lehetőség arra, hogy az ember elbutuljon. Mert jogos, ha az ember el akarja felejteni saját életének drámáit, de társadalmi szinten ez eléggé veszélyes lehet" - összegzett Sugár S. András.

Különleges mesesorozattal tiszteleg a Scolar a 150 éve született és 80 esztendeje meghalt Benedek Elek előtt, ennek első kötete a könyvhétre megjelent Arany mesekönyv. A kiadó vezetője hangsúlyozta: mindig törekednek arra, hogy köteteik kinézetükben is minőséget nyújtsanak, számos kiadványukat ismerték el Szép magyar könyv-díjjal. "A mostani mesekönyv is míves darab, méltó megemlékezés a nagy mesemondóra" - fogalmazott, hozzátéve: a kötetet a fiatal képzőművész, Kapala Györgyi rajzai díszítik.

A kiadó a könyvhét alatt dedikálásokkal és számos programmal várja az olvasókat Vörösmarty téri standjánál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását