2024. április 26. - Ervin

Megvan a színház helye

A Március 15-e téren épüljön fel az új szombathelyi kőszínház. Így döntött csütörtöki ülésén Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése.
2008. január 31. csütörtök 18:16 - Hírextra

A testület az előzetes szakértői vélemények mérlegelése alapján öt lehetséges helyszín közül választotta ki a város központjában lévő Március 15-e teret, a szakemberek javaslata egybehangzik a lakosság véleményével is, hiszen a néhány héttel ezelőtt megtartott lakossági fórum résztvevői is ezt a helyszínt támogatták.

A színház helyszínének kiválasztását felgyorsította és egyben sürgőssé is tette az a kormánydöntés, amely 2007 végén egymilliárd forintot juttatott Szombathely városának a színház építésének előkészítésére.

A közgyűlés döntését követően ötletpályázatot és tervpályázatot írnak ki a színházépület megtervezésére. A Március 15-e téren jelenleg az erősen leromlott állagú művelődési és sportház, valamint a helyi SZTK rendelőintézet áll. A szakorvosi rendelőintézet a megyei önkormányzat tulajdonában van, így a szocialista-szabaddemokrata városvezetésnek az ellenzéki irányítású megyei önkormányzattal kell megállapodnia az épület további sorsáról. Az egyeztetéseket még februárban lefolytatják.

Szombathely közgyűlése tavaly szeptemberben egyhangú döntéssel alapította meg a Weöres Sándor Színházat, amelynek igazgatójául Jordán Tamást nevezte ki a testület. A színház átmenetileg a Helyőrségi és Művelődési Otthonban (HEMO) kezdi meg majd működését. A társulat a tervek szerint 2008 végén tartja első előadását, az addig felújításra kerülő ideiglenes színházépületben.

A legalább hatmilliárd forint beruházást igénylő kőszínház építése a középtávú tervek között szerepelt, de a kormány döntése után az események,felgyorsultak, felerősödtek a városban a színházépítési törekvések. Ipkovich György Szombathely polgármestere az MTI-nek korábban elmondta: reményeik szerint 2010-ig rendelkezésre állnak majd a színházépítéshez szükséges anyagi források.

A HEMO tervezett felújítása és az azzal kapcsolatban kiírt közbeszerzési pályázat azonban komoly vitákat váltott ki a várost jelenleg kormányzó és ellenzékben lévő politikai erők között. A Fidesz-KDNP frakció szerint a kőszínház megépítésére kellene koncentrálni és nem szabad százmilliókat költeni az ideiglenes színház épületének felújítására. A Fidesz szerint közgyűlés által korábban e célra elkülönített 500 millió forintos beruházási összeg egy, a közbeszerzési eljárásban hozott hibás, a város szempontjából szerintük hátrányos döntés következtében háromszorosára, másfél milliárd forintra nőtt.

"A város kényszerhelyzetbe került: vagy elfogadja az egyetlen versenyben maradt cég ajánlatát háromszoros áron, vagy új tendert ír ki. Az ellenzék ez utóbbit támogatja" - hangoztatta a közgyűlés előtti napon tartott sajtótájékoztatóján Marton Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását