2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gödörben a kultúra

Kiállítások, színházi produkciók, kézműves bemutatók és koncertek is várják az érdeklődőket az Athe Sam, azaz Itt vagyunk címmel tartandó III. Roma Összművészeti Fesztiválon hétfőtől vasárnap estig Budapesten, a Gödör Klubban.
2009. június 6. szombat 15:49 - HírExtra
Az idei fesztiválon is kiemelt szerepet kap a zene: az autentikus muzsikát játszók mellett a legkülönfélébb zenei irányzatokat képviselő roma művészek, zenekarok szórakoztatják a közönséget. Az európai cigányság kultúrájának egy-egy szeletét külföldi zenekarok hozzák el a rendezvényre Franciaországból, Szerbiából, Németországból, Belgiumból és Romániából. A rendezvény hivatalos megnyitóján a Rajkó Zenekart hallhatja a publikum - közölték a szervezők az MTI-vel.

A színházkedvelők a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Suttogó füzesek - cigány legenda című előadása mellett a Cinka Panna Cigányszínház Francois Villon balladái - Faludy György átköltésében című műsorát és az Independent Theatre vajdasági roma társulat A Gipsy Prayer for South című produkcióját is megtekinthetik.

A közönség az Open Society Institute által középiskolások számára kiírt fotópályázat anyagában is gyönyörködhet, de látható lesz majd Kasza Magdolna Romák a világtörténelemben című képregény- kiállítása, a ChaChipe Youth című fotótárlata és a hagyományos roma mesterségeket bemutató fotókiállítás is.

A kézműves bemutató és vásár a cigánysághoz szervesen kapcsolódó kézműves mesterségeket vonultatja fel, a helyszínen készülő ékszereket, kosarakat, fakanalakat vagy hangszereket a látogatók akár meg is vásárolhatják.

A publikumot filmvetítések is szórakoztatják: idén a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál alkotásait láthatják. A kerekasztal-beszélgetéseken a romákat érintő kérdésekről esik szó, a többi között az oktatásról, kirekesztésről és hagyományőrzésről. Az irodalomkedvelő közönség roma költők műveit hallgathatja meg az irodalmi esteken, a táncos lábúak pedig táncházban sajátíthatják el a megfelelő lépéseket. A kisebbek kézműves foglalkozásokon, táncórákon és a Karaván Família koncertjén is részt vehetnek.

Az Athe Sam fesztivál a cigányság gazdag kultúráját hivatott bemutatni a nagyközönségnek. Célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek és hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez, a kölcsönös elfogadáshoz - olvasható a fesztivál honlapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását