2024. május 18. - Erik, Alexandra

Azerbajdzsán is adna el gázt

Azerbajdzsán kész több partnernek is eladni földgázt, bárkinek, aki teljesíti feltételeit - mondta Natik Aliyev energetikai miniszter, ezzel Türkmenisztánhoz hasonlóan élesebb versenyre késztetve Oroszországot és Európát - írta a Kommerszant pénteken.
2009. június 5. péntek 22:30 - HírExtra
Az orosz gazdasági lap úgy ítélte meg, hogy a Bakuban a kaszpi-tengeri olajról és gázról véget ért konferencián már a résztvevők összetételéből is következtetéseket lehetett levonni: miközben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Törökország magas szintű delegációt küldött, s részt vett a Nabucco gázvezeték konzorcium menedzser-igazgatója is, az orosz küldöttség szintjét az utolsó pillanatban az energetikai miniszterhelyettesről egy osztályvezető-helyettesre fokozták le.

Aliyev egyebek között elmondta, hogy országa jelenleg minden lehetséges partnerrel tárgyal, mert nem szeretne Türkmenisztán sorsára jutni, amelynek leállt a gázexportja, mivel gyakorlatilag teljes termelését Oroszországnak adta el. Hozzátette: a Gazprommal aláírt azeri memorandum legfeljebb további tárgyalásokra kötelez, de másra nem.

A memorandumban sajtóértesülések szerint az áll, hogy a Gazprom kész megvásárolni a Sah-Deniz-II. mezőn kitermelendő gáz teljes egészét, amelyet az európaiak a Nabucco majdani egyik fő forrásának tekintenek. A lap egy szakértőtől úgy tudja, hogy az emlékeztetőben az egész azerbajdzsáni gázkitermelésről van szó. Ami a Sah-Deniz-II. teljes termelését illeti, Baku már hivatalos ajánlatot kapott Oroszország mellett Törökországtól, Irántól és Grúziától, s Natik Aliyev a Kommerszantnak nyilatkozva kizártnak mondta, hogy országa egyetlen vásárlónak adja el gázát.

A GNKAR azeri állami kőolaj- és földgázipari társaság elnök-helyettese azt mondta a lapnak: az Oroszországgal fennálló szerződések egyáltalán nem jelentik azt, hogy országa nem vesz részt a Nabuccóban. Az Azerbajdzsán és Törökország között fennálló, s a Nabucco útjában akadályt képező nézeteltérések enyhülőben vannak, s a GNKAR elnök-helyettese szerint az álláspontok egyre jobban közelednek, s emelkedik az Ankara által kínált ár is, bár még nem éri el a Gazprom által fizetettet, "de jól tudjuk, hogy az túl magas" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását