2024. május 27. - Hella

Ugrik a brit EU-tagság?

Minden eddiginél népszerűtlenebb a kormányzó brit Munkáspárt a szombaton nyilvánosságra hozott legfrissebb felmérés szerint, amely azt is kimutatta, hogy a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb politikai erő a második helyen áll a jövő heti európai parlamenti választások előtt.
2009. május 30. szombat 13:49 - HírExtra
A The Times megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás azt jelzi, hogy az 1997 óta hatalmon lévő Labour országos támogatottsága összességében 21 százalékos - ez a legrosszabb munkáspárti eredmény a hasonló felmérések történetében -, de az EP-választáson részt venni szándékozóknak mindössze a 16 százaléka tervezi, hogy a brit baloldal vezető erejére voksol.

Az európai választáson részvételüket tervezők körében a második helyre jött fel, 19 százalékkal, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amelynek első számú politikai programja Nagy-Britannia kivezetése az Európai Unióból. A UKIP máris jelentős erővel van jelen az Európai Parlamentben: az előző, 2004-es európai választásokon a szavazatok 16,1 százalékával a 78 brit EP-képviselői helyből tizenkettőt nyert el.

A brit Konzervatív Párt jelentős előnnyel vezet: az EP-választáson biztos részvételüket jelzők körében 30 százalékos a támogatottsága. A Liberális Demokraták, akik a brit parlamentben a harmadik legnagyobb frakciót adják, az európai választások előtt a negyedik helyen állnak, 12 százalékkal.

A The Times által ismertetett közvélemény-kutatás kimutatta azt is, hogy a brit választók túlnyomó többsége - 62 százaléka - szerint az utóbbi hetekben kirobbant képviselői költségtérítési botrány Gordon Brown munkáspárti kormányfő megítélését rontotta a leginkább, annak ellenére is, hogy az ügyben legalább annyi tory alsóházi törvényhozó érintett, mint ahány kormánypárti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását