2024. április 19. - Emma

Halálos veszély a folyón

Az aszályos nyár azon kívül, hogy elpusztította - szó szerint feketére égette - Szerbiában a napraforgót és a kukoricát, még egy hátborzongató felfedezést is hozott: megmutatta, hogy az Al-Dunán közlekedő hajókra halálos veszélyt jelentő aknatemetőt rejt
2007. szeptember 25. kedd 16:13 - Hírextra

A második világháború vége felé nemcsak a német szárazföldi erők hátráltak fejvesztetten a Vörös Hadsereg elől, hanem a fekete-tengeri német flotta is, amely a Dunán akart menekülni. A Zieb hadseregcsoport parancsnokának azonban 1944 szeptember elején szembesülnie kellett az elkeserítő ténnyel, miszerint a Vaskapu már orosz kézen van. A flotta akkor 200 úszó egységet számlált, amelyet mind a folyófenékre küldtek.

Ezek bukkantak ki most, 2007 aszályos nyarának végén a 857. folyamkilométer és a Vaskapu-2. vízerőmű közötti szakaszon a folyóból. Jelenlétükről a tapasztalt dunai hajósoknak korábban is volt tudomásuk, de a - nagy valószínűséggel jókora mennyiségű robbanószert is rejtő - roncsok látványa még őket is sokkolta.

Tisztában voltak vele, hogy két út - egy a román parthoz közeli szélesebb, s egy a szerb part mentén húzódó keskeny csatorna - között kell választaniuk, de azt nem sejtették, hogy a bal parti, biztonságosnak hitt hajózó út fenekén is 21 elsüllyesztett hadihajó fekszik. Hogy melyikben mi van, senki sem tudja, s azt sem, hogy mi történik akkor, ha például egy olajszállító uszályokból összeállt konvoj beleütközik valamelyikbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását