2024. április 23. - Béla

Regény ihlette könnyűzene

Az irodalom olyan, mint kokain, a zene pedig mint a heroin: az első élesíti az elmét, a második pedig butít.
2009. május 30. szombat 11:35 - HírExtra
Iggy Pop bevallotta, hogy az irodalom nagyon fontos ihlető számára, és már korai dalaiban is ott visszhangzottak a beat-irodalom, William S. Burroughs, Jack Kerouac és Allan Ginsberg művei. "Houellebecq könyve azokat a dolgokat illusztrálja, amelyek az én fejemben is megfordultak a szexszel, a halállal, a másik nemmel kapcsolatban" – mondta a 62 éves énekes. A lemez címe is francia; a Préliminaires magyarul előzeteseket jelent.

"A regény egész cselekménye a halál előzetese. Az én koromban minden cselekedet, a szeretkezés, a munka, a szórakozás, a pénz hajszolása, a szabadság a halál előzménye. Bármit is teszünk, az óra ketyeg és ez a téma nagyon erős a francia irodalomban, például az egzisztencializmusban" – vélekedett a muzsikus. Iggy Pop, a Stooges egykori frontembere eredetileg csupán néhány dalt komponált volna ahhoz a dokumentumfilmhez, amely a regényből készült, Houellebecq által rendezett film forgatását mutatja be. Az amerikai művész azonban beleszeretett a könyvbe, mert magára ismert a sci-fi alapú történetbe ágyazott emberi sorsban.

"Nekem is vannak kutyáim, barátnőim, éltem a spanyol tengerparton, és Miamiban, ahol most élek, tartja kongresszusait a könyvet ihlető raeliánus szekta" - mondta erről az énekes. (Ez a szekta egyfajta UFO-vallás, amely a klónozást tekinti a halhatatlanság felé vezető út első lépésének.) Iggy Popnak sikerült azt az ábrándozó melankóliát átültetnie a zenéjébe, amely Houellebecq regényeire jellemző, és leginkább egy fürdőhely téli hangulatára emlékeztet. Az egyik dalban, az A Machine For Lovingban egyenesen az író szavait öntötte zenébe.

Sokak számára megdöbbentő, hogy a rockzene történetének egyik legdühödtebb előadója, akit a Stooges együttes frontembereként a punk keresztapjának tartanak, ilyen stílusban énekel. Ráadásul franciaimádata odáig vitte, hogy a lemezt az Yves Montand által híressé tett Joseph Cosma-Jacques Prévert-dal, a Hulló levelek (Les feuilles mortes) feldolgozásával nyitotta és zárta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását