2024. április 28. - Valéria

A Díszlépés kiállítás

Vékás Magdolna és Zaránd Gyula fotóművészek munkásságából láthat a közönség válogatást a Magyar Fotográfusok Házának legújabb kiállításain; a két kortárs alkotó életmű-tárlata keddtől látható Budapesten - közölte az intézmény munkatársa az MTI-vel.
2007. december 10. hétfő 14:52 - Hírextra

Díszlépés a címe a Zaránd Gyula 45 évet felölelő fotós pályafutását bemutató kiállításnak. Tavaly ugyanezzel a címmel fotóalbum jelent meg, amely a Párizsban élő fotográfus munkásságát mutatta be. A tárlaton ebből a kiadványból látható mintegy félszáz fekete-fehér fotó - összegezte a Magyar Fotográfusok Háza.

Zaránd Gyula 1964 és 1971 között a Tükör című lap fotóriportere volt. Szociográfiai ihletésű riportjaiban megkísérelte érzékeltetni Magyarország társadalmi és politikai közérzetét (Csavargók, Aranyketrec, Öregek az utcán, Alkoholizmus) - olvasható az intézmény írásos anyagában.

Mint írják, szenvedélyesen dokumentálta az Erdély Miklós köré csoportosult avantgárd művészek sok esetben illegális performanszait. A fotós 1971-től Párizsban él és dolgozik. A kiállításon a hatvanas évek Magyarországát bemutató felvételei mellett Párizsban és Mongóliában készült fotói is szerepelnek.

Harminc év anyagából válogat a Vékás Magdolna életművét felvonultató kiállítás. Vékás Magdolna 1977-től 1987-ig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum fotósa volt, több mint két évtizede foglalkozik régi, különleges eljárású képkészítéssel.

Több hordozó felhasználásával dolgozik, különös tekintettel a merített papírra, ezeknek az anyagoknak a textúrája jelentéstöbbletet ad műveinek. A tárlat több mint száz munkáját vonultatja fel, köztük különleges, Cianotípiák című sorozatát, valamint textilre fotózott munkáit is.

Vékás Magdolna és Zaránd Gyula kiállítása február 20-ig tekinthető meg a Magyar Fotográfusok Házában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását