2024. április 29. - Péter

Maradjunk a tényeknél

Bemutatták Litván György (1929-2006) történész Maradjunk a tényeknél című posztumusz kötetét kedden Budapesten. A történeti-politikai írások alcímet viselő tanulmánykötetet az 1956-os Intézet adta ki, amelynek egyik fő alapítója Litván György volt.
2008. február 26. kedd 21:00 - Hírextra

Az eseményen megjelent Göncz Árpád volt köztársasági elnök, valamint a társadalmi-politikai élet több ismert személyisége. A mintegy hetven írást tartalmazó kötet három témablokkra oszlik, amelyek közül az első - Történész a politikában - a politika közelébe jutó történész mesterségbeli és etikai problémáit boncolgatja, a második - Politika a történelemben - a jelenbe átnyúló közelmúlt ma is megfontolandó aktuális tanulságait tárgyalja, végül a harmadik - Ezerkilencszázötvenhat - Litvánnak az ,56-os forradalom tárgykörében közzétett rövidebb-hosszabb írásait gyűjti össze.

A kötet több olyan írást is tartalmaz, amely még nem jelent meg nyomtatásban, illetve nehezen hozzáférhetőek.

A most megjelent könyv egy sorozat első darabjaként kerül kiadásra várhatóan kora tavasszal. A sorozat második kötetében, amelynek megjelentetését a Noran könyvkiadó 2008 késő tavaszára vállalta, Litván Györgynek több mint 50 kortársáról, sorstársáról, elődjéről és mesteréről készített portréja olvasható majd.

A sorozat harmadik kötetének gazdája az az Osiris könyvkiadó, amely az elmúlt két évtizedben Litván néhány nagy sikerű munkáját adta ki, köztük a Jászi-életrajzot és az Októberek üzenetét. Ugyanez a kiadó adta ki a Magyar gondolat, szabad gondolat című nagyesszéjét néhány rövidebb történelmi tanulmány kíséretében. Az újabb kiadásban ez kiegészül még néhány további történelmi esszével.
A most megjelent kötetet Komoróczy Géza egyetemi tanár és Kende Péter, az 1956-os Intézet kuratóriumának elnöke, a kötet egyik társszerkesztője méltatta a Szabó Ervin Könyvtárban tartott bemutatón.

A kötet másik szerkesztője Gál Éva, Litván György felesége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását