2024. május 3. - Tímea, Irma

Kósa hazudozást emleget

Hazudik, aki azt mondja, hogy az önkormányzati rendszer felelőtlenül gazdálkodik - jelentette ki Kósa Lajos debreceni polgármester a Fidesz Önkormányzati Képviselők Fórumán pénteken Budapesten.
2009. május 29. péntek 21:26 - HírExtra
Ha kormány azt mondja, hogy az önkormányzatok felelőtlenül gazdálkodnak, akkor nézzék meg saját számaikat - hangsúlyozta Kósa Lajos. Megjegyezte, miközben a kormány feléli az ország tartalékait, 2002 óta az önkormányzatok megduplázták a vagyonukat, ráadásul ez a vagyon valójában nem is az övék, hanem az embereké.

Egy másik adatot idézve azt mondta, hogy 2008-ban a teljes önkormányzati rendszer adóssága 953 milliárd forint, míg a magyar államé 18 ezer 104 milliárd forint volt. "Aki azt mondja, hogy az önkormányzati rendszer felelőtlenül gazdálkodik, az hazudik" - jelentette ki Kósa Lajos.

Mint mondta, ellenzéki polgármesterként már annak is kimondottan örül, ha nem okoznak nekik kárt.

Kósa Lajos szerint nem véletlen az, ha egy kormányzat az önkormányzati szabályozásoknál sorozatosan alkotmányellenes eszközökhöz nyúl. Úgy fogalmazott: ez már nem dilettantizmus, ez tudatosság, és tudatos, hogy az önkormányzatokra olyan szabályozást alkotnak, amelyek jelentős része alkotmányellenes. Ha viszont mindez véletlen, akkor van "gondnokság, gyógyszeres kezelés (…), ma az orvostudomány csodákra képes" - tette hozzá.

Kósa Lajos felhívta a figyelmet: kilenc éve úgy fogadják el a költségvetést, hogy tudatosan alulfinanszírozzák az önkormányzatokat. Véleménye szerint a miniszterelnök és a pénzügyminiszter úgy viselkedik, mint a "hülye etióp Mikulás".

Állítólag az önkormányzatok túl sok munkatársat foglalkoztatnak, de eközben a kormány adja nekik az feladatokat, amelyek közül az "egyik ostobább, mint a másik" - mondta.
Kósa Lajos szerint az az egyik legfontosabb üzenete az európai parlamenti választásoknak, hogy kimondják: mindebből elég volt a fővárosban is.

Véleménye szerint a bölcsődék, az óvodák és az iskolák felszámolásával ellehetetlenítik a vidékiek életét. Kósa Lajos szerint újra kell gondolni az ország és a főváros közötti feladatmegosztást.

Arról is szólt, hogy az adatok szerint az emberek az iparűzési adót sokkal szívesebben fizetik be, mint bármelyik másik adónemet. Kiemelte, hogy az ingatlanadó irreális voltáról már többször is beszéltek. Felhívta a figyelmet: amikor a kormányzat meghatározza az értékhatárokat, azt a trükköt alkalmazhatja, hogy az egyébként 20 millió forintos lakás is 30 millió forintot ér.

Kósa Lajos beszédében arra is kitért, hogy az önkormányzatok "nem örülnek annak", hogy a kormány szétverte az önkormányzatok törvényességi ellenőrzési rendszerét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását