2024. május 5. - Györgyi

Az emberiség több mint egyhatoda katolikus

A világ népességének több mint egyhatoda, 1 milliárd 115 millió ember számít katolikusnak, ami annak a kétmillió misszionáriusnak is köszönhető, akik akár a mártírhalált is vállalják - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárságának
2007. október 19. péntek 08:25 - Hírextra

A világmissziónak minden évben számos vértanúja van, 2006-ban 17 pap, egy szerzetes, három szerzetesnő és három világi misszionárius lett erőszakos cselekmény áldozata a harmadik világ országaiban - említi a közlemény.

Összesen 85 ezer világi és szerzetes pap, 28 ezer szerzetes, 450 ezer szerzetesnő, valamint egy millió 650 ezer civil hitoktató tevékenykedik szerte a világban - mutatott rá a közlemény.

A katolikusok száma minden kontinensen növekedett, amelynek következtében a világ összlakosságának 17,25 százaléka számít katolikusnak: Afrikában 4,7 millióval, Amerikában 6,8 millióval, Ázsiában hárommillióval, Európában 1,9 millióval lettek többen a katolikusok; ez utóbbi adat azért is figyelemre méltó, mert több év után először növekedett az öreg kontinens katolikusainak a száma - emlékeztetett a közlemény.

A katolikus egyház 1926 óta minden év október harmadik vasárnapján megtartja a világmisszió napját, amikor a magyar templomokban is a missziókért és a hithirdetőkért imádkoznak, és a perselypénzt, ami tavaly 53 millió forint volt, ötmillió forinttal több, mint 2005-ben, az evangelizáció javára fordítják - tudatja a közlemény.

A hittérítés gyakorlása közben egyre több más kontinensről származó (indiai, indonéz, Fülöp-szigeteki, latin-amerikai és afrikai) pap és szerzetes érkezik a hivatásgondokkal küszködő európai országokba, így Magyarországra is missziót teljesíteni, ugyanakkor magyar hitterjesztők is utaznak egzotikus vidékekre, akik közt egy püspök is van - adta hírül a MKPK titkársága.

A világmisszió legfőbb szerve a Népek Evangelizációja Kongregáció, egy-egy ország missziós tevékenységét pedig a Pápai Missziós Művek nemzeti tagozata hangolja össze, amelynek magyarországi vezetője Madassery Sebestyén verbita atya - jegyezte meg a közlemény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását