2024. május 3. - Tímea, Irma

Vegyszerrel telítettek a tengeri állatok

A tengeri emlősök, mint a delfinek és a bálnák reménytelenül kiszolgáltatottak a rovarölőszereknek és más mérgező anyagoknak.
2009. május 28. csütörtök 10:23 - HírExtra
A fellelt anyagok között akad néhány, amely veszélyessége miatt már az 1970-es évek óta tiltólistán van.

Az Environmental Pollutions szaklapban megjelent cikk szerzője, Eric Montie még hallgatóként kezdte kutatását az amerikai Woods Hole Oceánográfiai Intézetben (WHOI), és most kollegáival együtt a dél-floridai egyetemen fejezte be a programot. "Ijesztően magas PCB-koncentrációt találtunk egy fóka agyfolyadékában" - közölte.

A vizsgálat többek között a poliklórozott bifenilek (PCB-k), brómozott égésgátló szerek és rovarölők - mint például a DDT - koncentrációját mérte. A vegyszerek közül soknak már évtizedek óta tiltott a használata, mert annyira mérgezőek az emberi szervezetre. "Sikerült több mint százhetven különböző vegyi anyag koncentrációját megvizsgálni az emlősök agyában" - számolt be a kutatásról Chris Reddy társszerző, aki a programot úttörőnek nevezi.

A PCB-k mérgező, rákkeltő kémiai klórvegyületek, amelyeket az 1980-as évekig elsősorban transzformátorokban, hidraulikai folyadékként, illetve tömítőanyagok, szigetelőszerek és műanyagok lágyítószereként alkalmazták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását