2024. április 20. - Tivadar

Végre kiderült, miért olyan népszerűek az online szerepjátékok

A valódi társadalmak működését, illetve a társadalmakon belüli kölcsönös viszonyokat szimulálják a közösségi online szerepjátékok, ezért olyan népszerűek - állapították meg a University of Minnesota kutatói.
2009. március 8. vasárnap 07:18 - HírExtra
A társadalomkutatók megegyeznek abban, hogy ezek az online közösségek többek között azért tükrözik ennyire tökéletesen a hagyományos, valódi társadalmakat, mert ekkora hatalmas tömegek játszanak velük - írta a ScienceDaily című amerikai tudományos portál.

A kutatók az EverQuest II című közösségi online szerepjáték játékosainak viselkedését, csevegéseit és online viszonyait vizsgálták, nem kevesebb mint három év alatt összegyűlt 60 terrabájtnyi adatot letöltve és felhasználva. A tudósok egy speciális szoftver segítségével a játékosok viselkedésének minden aspektusát elemezték.
Bár az EverQuest II-vel "mindössze" 300 000 aktív játékos foglalkozik, ám ők hetente 26 órát játszanak átlagban, így ennek köszönhetően a kutatók az emberi reakciók társadalmi szintű vonatkozásait is tökéletesen követni tudták.

Az adatokból a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a a közösségi online szerepjátékok tökéletesen modellezik különféle csoportok, hálózatok, közösségek, illetve egyének társadalmi viselkedését, az egymás közötti viszonyokat. A vizsgálat bizonyítékul szolgált arra, hogy a társadalomtudományoknak alapvetően kell megváltozniuk nem csak abból a szempontból, ahogy a kutatók napjainkban az eredményeket értelmezik, hanem felhasznált módszerek és fókuszcsoportok tekintetében is.

A közösségi online szerepjátékok és a virtuális világok egyre népszerűbbek, többmilliós közösséget foglalva magukba. A legnépszerűbb World of Warcraft című közösségi online szerepjáték például 11,7 milliós előfizetővel büszkélkedhet világszerte, és bár ez a Magyarország lakosságát is több mint egymillióval túllépő döbbenetes populáció több száz játékszerverre van felosztva, még így is tömérdek játékos érintkezik egymással virtuális játékbeli karaktereiken keresztül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását