2024. május 20. - Bernát, Felícia

oroszország uránt ad el

Oroszország dúsított uránt ad el amerikai vállalatoknak. Az egymilliárd dollár összértékű szerződések aláírását a szerdai The Washington Times mérföldkőnek nevezte.
2009. május 28. csütörtök 06:44 - HírExtra
Az újság moszkvai értesülése szerint az orosz uránexportot bonyolító állami vállalat, a Tenex három amerikai céggel kötött szerződést, hogy azokat atomerőműi fűtőanyaggal lássa el. A Tenex első ízben fog szállítani közvetlenül amerikai vállalatoknak; olyan dúsított uránnal látja el azokat, amelyet nyersurán feldolgozásával állítanak elő. Oroszország eddig ugyanis csak olyan dúsított fűtőanyagot szállított Amerikába, amelyet régi atomfegyverekből vontak ki, és a szállítás a United States Enrichment Corporation (USEC) kormányzati cégen keresztül zajlott.

Az erről szóló, 2013-ban lejáró Megatons for Megawatts nevű amerikai-orosz megállapodás egyik célja az volt, hogy megakadályozzák az orosz hasadóanyagok feketepiacra jutását.

Az orosz Tenex a San Franciscó-i Pacific Gas & Electric, a St. Louis-i AmerenUE, valamint a dallasi Luminant vállalattal kötött megállapodást 2014 és 2020 közötti szállításokról; a szerződések megújíthatók. Az orosz fűtőanyagból mindegyik amerikai vállalat 5 millió háztartás ellátásához elegendő elektromos áramot tud majd termelni.

Oroszország eddig is a legnagyobb mennyiségben szállított uránt amerikai atomerőműveknek; jelenleg Oroszországból származik az Egyesült Államok 104 atomerőművében elégetett fűtőanyag fele. A világ urándúsító kapacitásának 40 százaléka a hidegháború örökségeként Oroszországban üzemel.

Az Electric Power Research Institute előrejelzése szerint az Egyesült Államokban 2030-ig 50 százalékkal fog nőni az áramszükséglet, és az igények fedezésére az elkövetkező két évtizedben 42 új reaktor épülhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását