2024. április 25. - Márk

Kidolgozták az új autonómiakoncepciót

Kidolgozta a vajdasági magyarokra vonatkozó új, közös autonómiakoncepcióját a Vajdasági Magyar Szövetségből (VMSZ), a Vajdasági Magyar Demokrata Pártból (VMDP) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségéből (VMDK) álló Magyar Koalíció - jelentették be
2008. április 3. csütörtök 15:28 - Hírextra
A Szabadka központtal elképzelt Magyar Autonóm Körzet tervét, amely több magyarlakta járást fogna össze, Tari István, a VMDK alelnöke ismertette. Törekvéseik között szerepel a szubszidiaritás elve alapján az, hogy minden magyarlakta településen legyen önkormányzatuk. Hozzátette: a koszovói szerbek számára az ő tervezetük alapján dolgozták ki a szerb szakpolitikusok a maguk autonómiatervét.

Pásztor István, a VMSZ elnöke előrelépésként értékelte, hogy a vajdasági magyarokat képviselő három politikai erő történetében először született közös koncepció az autonómiát illetően, amely "Szerbiában jelentős hullámokat váltott ki". Véleménye szerint ennek megvalósítása "megkerülhetetlen feladat", amely "hosszú folyamat lesz".

A VMDP elnöke, Ágoston András az MTI kérdésére arról beszélt, hogy Horvátország mintájára Szerbiában is pontosan meg kellene határozni a magyaroknak fenntartott parlamenti helyek számát. Meglátása szerint a magyar kisebbség akkor járna a legjobban, ha országgyűlési képviselőik "a mérleg nyelvének szerepét játszanák el" a szerb pártok között.

A vajdasági magyarok helyzetével kapcsolatban annak is hangot adott, hogy "Belgrádból nagyon kemény támadásoknak lehettünk szem- és fültanúi", amellyel szemben állandóan kérik a magyarországi politikusok segítségét, egyelőre nem sok sikerrel.

A vajdasági magyarok autonómiájára vonatkozóan először 1992-ben, a VMDK dolgozott ki koncepciót, majd 1997-ben a VMDP is asztalra tette erre vonatkozó elképzeléseit. A jelenlegi tervezet egyebek mellett tartalmazza a személyi elvű autonómiára, a regionális önkormányzatokra és a közigazgatásra, valamint az igazságszolgáltatásra vonatkozó teóriákat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását