2024. május 2. - Zsigmond

Berlusconi-kormány megszüntetné a prostitúciót

A prostituáltat, a futtatót és a kuncsaftot egyaránt szabadságvesztéssel és pénzbírsággal büntetné az olasz kormány az esélyegyenlőségi minisztérium új törvénytervezete szerint.
2008. szeptember 12. péntek 14:32 - Hírextra
Mara Carfagna tárcavezető javaslata szerint legalább 5-15 nap elzárás és 3000 euróig (715 ezer forint) terjedő pénzbüntetés járna a "közterületi prostitúcióban résztvevő vagy abból hasznot húzó személyeknek". A kiskorú prostituáltak futtatóit akár 12 év börtönre és 150 ezer euró pénzbüntetésre lehetne ítélni. A prostitúción kapott illegális bevándorlókat hazatoloncolnák az előterjesztés szerint, amelyet csütörtökön fogadott el a kabinet.

"Ez a törvény olyan fegyver, amellyel hatalmas csapást lehetne mérni a prostitúcióra, a leánykereskedelemre és a szexuális rabszolgaság rendszerére" - nyilatkozott a jogvégzett 32 éves miniszter, aki korábban fotómodellként és televíziós műsorvezetőként dolgozott, és 1997-ben hatodik lett a Miss Italy szépségkirálynő választáson. 2008 áprilisi választási győzelme után Berlusconi beválogatta harmadik kormányába, amelynek programja szigorú belbiztonsági intézkedéscsomagot irányoz elő. A most a törvényhozás elé kerülő prostitúcióellenes törvénytervezet - Carfagna első jelentős munkája - ennek a csomagnak a része.


A közterületi prostitúció Olaszországban jelenleg a tűrt kategóriába tartozik, vagyis nem tiltja jogszabály és nem is szabályozza. Legális prostitúció és bordélyházak már fél évszázada nincsenek. A kidolgozójáról, Angelina Merlin szenátorról Merlin-törvénynek nevezett 1958-as jogszabály alapján valamennyit - több mint hétszázat - bezártak, a prostituáltak pedig jogi-gazdasági értelemben szürke zónába és az utcára szorultak. A Carfagna-javaslat bírálói szerint most még tovább romlik a helyzet, magánházakba, illegális bordélyházakba kényszerülnek a prostituáltak, ahol kevésbé érik el őket a segítő szervezetek és a bűnüldöző hatóságok munkája is nehezebb lesz. "A négy fal között a tovább folytatódik a prostituáltak kizsákmányolása" - mondta Oliviero Forti, a Caritas katolikus segélyszervezet szóvivője.

Az ellenzéki Demokrata Párt szerint a tervezet a kiskorú romáktól kötelezően vett ujjlenyomatra, a schengeni rendszer felülvizsgálatára vagy a hadsereg nagyvárosi járőrözéseire vonatkozó javaslatra hasonló szemfényvesztés, amelyet álszent képmutatás tetéz. "Már megint a társadalom leggyengébb tagjait áldozzák fel a propaganda oltárán" - nyilatkozott Livia Turco, a párt szociálpolitikai szóvivője.

A római belügyminisztérium becslése alapján Olaszországban 70 ezer prostituált űzi az évi 26 milliárd eurót fialó ipart. 70 százalékuk közterületen - főként nagyvárosok peremkerületeiben és kamionparkolókban - vadászik ügyfelekre. Egyharmaduk Kelet-Európából és a volt Szovjetunió területéről vagy Afrikából származik, minden ötödik kiskorú. Az ügyfelek 80 százaléka óvszer nélküli közösülésre akarja rávenni a prostituáltakat, akiknek 12 százaléka HIV-pozitív.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását