2024. április 29. - Péter

Lesz-e végre főbíronk?

Az SZDSZ frakciója jövő héten dönt arról, hogy támogatja-e Baka András főbírójelöltet - mondta Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője csütörtökön az MTI-nek.
2009. május 28. csütörtök 21:24 - HírExtra
Az SZDSZ szakmai alapon fogja meghozni döntését. A párt tudomásul veszi, de nem ért egyet azzal, hogy Sólyom László ismét nem egyeztetett a jelöltről a parlamenti erőkkel - mondta Horn Gábor.

Az ügyvivő kiemelte, hogy Baka András egy évvel ezelőtti jelölését nem támogatták.

A Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Sólyom László államfő ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének

Az LB legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két embert jelölt összesen három alkalommal az államfő. Sólyom László először Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját jelölte, aki azonban 2008 májusában nem kapta meg az LB elnöki posztjának betöltéséhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást. A képviselők akkor 170 igen és 191 nem szavazattal utasították el a jelöltet. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja Baka András megválasztását.

Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását