2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nabucco vagy Déli Áramlat?

A Nabucco és a Déli Áramlat gázvezetékekről is tárgyal Balázs Péter külügyminiszter pénteken Belgrádban - tájékoztatta az MTI-t a külügyi szóvivő csütörtökön. A magyar külügyminiszter a tervek szerint tárgyal szerb partnerével és Mirko Cvetkovic kormányfővel is.
2009. május 28. csütörtök 21:31 - HírExtra
A pénteki látogatás lehetőségeket kínál az energetikai kapcsolatok szorosabbra fűzésére. Szerbia fontos helyet kapott a tervezett Déli Áramlat gázszállítási projektben, amelynek megvalósulása - éppúgy, mint a Nabucco vezetéké - Magyarországnak is érdeke - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A találkozón várhatóan szó lesz arról, hogy Magyarország támogatja a közúti határátkelőhelyek bővítését, emellett szeretné, ha újra lenne közvetlen légi járat Budapest és Belgrád között.

A megbeszéléseken emellett szerepel a déli szomszéd európai integrációs felkészüléséhez adott magyar segítség is. A magyar diplomácia következetesen támogatja egyebek mellett a Szerbia és a schengeni övezet országai közötti vízumkényszer mielőbbi
megszüntetését - tette hozzá Mátrai Zsuzsanna.

A megbeszéléseken előkészítik a két miniszterelnök július elejére tervezett találkozóját is - fűzte hozzá.

Balázs Péter a tervek szerint felveti a vajdasági magyarokat érintő problémákat. Magyarország szeretné, ha a szerbiai reformfolyamat - a bírósági rendszer korszerűsítése, az önkormányzati régiók kialakításával kapcsolatos elképzelések, a vajdasági autonómia szabályozása - nem csorbítaná, hanem növelné a kisebbségi jogok érvényesítésének lehetőségeit - hangsúlyozta a szóvivő.

A belgrádi megbeszéléseket követően a két külügyminiszter felkeresi Szabadkát, a Vajdaságban élő magyar kisebbség egyik legfontosabb közigazgatási és szellemi-kulturális központját.

Az elmúlt egy évben két magyar-szerb hivatalos külügyminiszteri találkozó is volt, tavaly novemberben pedig a magyar kormányfő tett munkalátogatást Belgrádban.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom egy év alatt 22 százalékkal nőtt Magyarország és Szerbia között. A nagyobb befektetések - így az OTP Bank és a Mol - mellett mintegy félezer magyar-szerb vegyes tulajdonú kis- és középvállalkozás működik Szerbiában. Éppen a külügyminiszteri látogatás előtti napon tartja alakuló ülését a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását