2024. május 7. - Gizella

Magyarok a megbékélés mellett

Az öt parlamenti párt állásfoglalásban üdvözölte a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja által javasolt magyar-szlovák megbékélési nyilatkozat tervezetét. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán elfogadott dokumentumot az Országgyűlés sajtószolgálata pént
2007. szeptember 14. péntek 16:04 - Hírextra

Az Országgyűlés pártjai számára mindig is fontos volt a jószomszédi kapcsolatok kialakítása és megtartása az európai együttműködési normák alapján - olvasható a Kozma József (MSZP), Németh Zsolt (Fidesz), Szászfalvi László (KDNP), Béki Gabriella (SZDSZ) és Csapody Miklós (MDF) által aláírt állásfoglalásban.

A képviselők szerint a térség országai közötti együttműködés növelheti a közös érdekérvényesítés hatékonyságát. A pártok üdvözölnek minden olyan kezdeményezést, amely a zavarmentes együttműködés lehetőségeit bővíti: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kezdeményezésében ilyen szándékot érzékelnek, és ezért üdvözlik a magyar-szlovák megbékélési nyilatkozat tervezetét.
A pártok a dokumentumban hangsúlyozták azt is, hogy bármiféle megbékélési nyilatkozat mögött őszinte szándéknak kell állnia, és csalódottságuknak adnak hangot a szlovák kormánypártoknak a témát illető elutasító megnyilvánulásai miatt.

Az MKP a múlt hét végén jelezte: Szili Katalin magyar és Pavol Paska szlovák házelnökhöz megbékélési nyilatkozatot juttat el, amely lezárná a két nemzetet ért történelmi sérelmek felemlegetését. A szlovák kormánypártok vezetői már a hét végén, a dokumentum ismerete nélkül is elvetették, hogy a szlovákok bocsánatot kérjenek a magyaroktól, azt azonban határozottan fogalmazták meg, hogy a szlovákoknak kijár a magyar bocsánatkérés.
Robert Fico kormányfő "égbekiáltó pimaszságnak" nevezte, hogy magyar részről ilyen elvárást merjen bárki is megfogalmazni. Vele azonos véleményt mondott két koalíciós partnerpártjának vezetője, Vladimír Meciar és Ján Slota is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását