2024. május 18. - Erik, Alexandra

A főügyész igazat adott a tettrekész rendőröknek és a Jobbiknak

Az alapszabályban megjelölt célok megvalósításáért köthet megállapodást egy szakszervezet egy másik szervezettel - mondta az MTI érdeklődésére a Tolna megyei főügyészhelyettes csütörtökön.
2009. május 28. csütörtök 21:43 - HírExtra
A mondat anak kapcsán hangzott el, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrök Szakszervezete (TMRSZ) az általa kiadott állásfoglalásra hivatkozva tartja törvényesnek a Jobbik Magyarországért Mozgalommal kötött megállapodását.

Müllerné Bognár Katalin idézte a 2009. február 5-én kelt dokumentumot: "a szakszervezet, mint minden más társadalmi szervezet, az alapszabályában megjelölt céljainak eredményes megvalósítása érdekében szervezetekkel együttműködhet, velük megállapodásokat köthet. Az ilyen jellegű tevékenységet sem az egyesülési törvény, sem más jogszabály nem tiltja."

A főügyészhelyettes szerint a szöveget többen hiányosan idézték; ugyanis nem hagyható figyelmen kívül az, hogy "az alapszabályban megjelölt célok érdekében" - húzta alá.

Egyes médiumokban megjelent hírek szerint egy szakszervezet köthet bármilyen megállapodást; ez így nem igaz - jelentette ki.

A kérdésre, hogy a TMRSZ jól értelmezi-e az állásfoglalást, nem kívánt reagálni. "A kérdést a szakszervezet vezetője általában tette fel, és mi általában adtunk rá választ" - mondta Müllerné Bognár Katalin.

A TMRSZ és a Jobbik május 18-án kötött együttműködési megállapodást. Eszerint a párt a szakszervezet javaslatait figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását, a TMRSZ pedig aktívan részt vesz a Jobbik rendészeti programjainak kidolgozásában.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a megállapodás ügyében vizsgálatot indított, amely azzal a megállapítással zárult, hogy az együttműködés részben politikai tevékenységre irányul, s ezt a hivatásos szolgálati viszonyban állók számára a törvény egyértelműen tiltja.

Az ORFK csütörtökön közölte: Bencze József országos rendőrfőkapitány ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálatot kezdeményezett, mert törvénysértőnek tartja a szakszervezet és a politikai párt megállapodását.

A Jobbik közleményben tudatta: érdektelennek tartja az ORFK vizsgálatát, miután a korábbi, Tolna megyei főügyészségi állásfoglalás szerint a megállapodás törvényes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását