2024. május 28. - Emil, Csanád

Hozzánk még nem ért el a járvány

Továbbra sincs Magyarországon új influenzavírussal fertőzött beteg, az ország felkészülése körültekintő, a kormány a szükséges intézkedéseket megtette és megteszi - közölte Kökény Mihály.
2009. május 27. szerda 15:05 - HírExtra
A Fidesz kezdeményezi a nemzeti gyógyszerkészlet mennyiségére vonatkozó államtitkok feloldását - ezt már Mikola István, a párt szakpolitikusa közölte újságírókkal.

Kökény Mihály beszámolója szerint Európában még nem halt bele senki ebbe a betegségbe, az unió országaiban összesen 414 fertőzés fordult elő.

Arra a kérdésre, hogy miért államtitok a virális készletek magyarországi mennyisége, Kökény Mihály azt mondta, azért, mert így szól a törvény. Egy 1995-ös törvényről van szó, és általában az állami egészségügyi tartalékkészletek mennyisége, összetétele, a beszerzési ára - mint ahogy a világ számos országában - nemzetbiztonsági megfontolások miatt államtitok - mondta, hozzátéve: a titkosítás témában a nemzetbiztonsági bizottság az illetékes. Megjegyezte: nincs uniós ajánlás arra vonatkozóan, hogy mekkora az ideális gyógyszerkészlet.

Mikola István újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy pártja kezdeményezi a titkosítás feloldását, de arra, hogy ez mikorra tehető, nem tudott pontos választ adni. Megjegyezte: komoly jogi előkészítést igényel ez a munka.

A titkosítást fel kell oldani, mert semmi értelme nincs - fogalmazott, hozzátéve: a lakosságot tájékoztatni kell, hogy milyen gyógyszerkészlet van, hogyan jut ezekhez a készítményekhez, hol jut védőoltáshoz.

Azért is érthetetlen a tikosítás - mondta -, mert a WHO naponta közzéteszi a készletekre vonatkozó ajánlásokat, és a legtöbb ország is közzéteszi ezen adatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását