2024. május 16. - Mózes, Botond

Bővebb jogkör kell a kormánynak a Mol-ügyben

A kormány jogkörét törvényben kellene növelni, hogy a Mol tulajdonosi szerkezetében és a döntéshozatalban eltérés legyen - mondta Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön az m1 Nap-kelte című műsorában.
2009. április 30. csütörtök 09:58 - HírExtra
A kormánynak olyan eszközöket kell adni, amelyek biztosítják, hogy tulajdonosi összefogás mellett se lehessen olyan döntést hozni, amely az ország energiaellátását, a Mol függetlenségét veszélyezteti - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: erősíteni kell azt a pozíciót, hogy ha ketten-hárman-négyen össze akarnak fogni 10 százalékos szavazati aránnyal, akkor se tudjanak olyan döntést hozni, amely az ország stratégiai céljaival ellentétes.

Tóth Károly szerint Magyarországon lehet ilyen törvényt hozni, és személyes meggyőződése, hogy ma már az Európai Unió is máshogy látja a helyzetet.
Arra a kérdésre, hogy készül-e ilyen jogszabály, Tóth Károly azt mondta: ebben állapodtak meg a bizottságban.

Mind a két meghatározó párt azt mondta, hogy teljes egészében egyetért azzal, hogy együttműködve a kormánnyal, elkészítsék ezeket a további pontosító szabályokat - fűzte hozzá.

Göncz Kinga volt külügyminiszter április 20-án azt mondta az MTI-nek, a "lex Mol" segíthet korlátozni az orosz befolyást a magyar olajtársaságban, mivel megvannak benne azok a kitételek, amelyek megvédhetik az olajtársaságot attól, hogy bármely részvényes döntő befolyást szerezzen a cégben.

A 2007 októberében elfogadott, majd az Európai Bizottság vizsgálatát követően egy év múlva módosított "lex Mol" segítségével lehetőség nyílt jogi eszközökkel szűkíteni azon társaságok mozgásterét, amelyek magyar energetikai, vagy vízellátó céget akarnak felvásárolni. A kormány a törvény 2007-es megalkotásával elsősorban a magyar olajtársaság részvényei OMV általi felvásárlásának kívánt gátat szabni. Az osztrák olajcég március végén jelentette be, hogy eladta a Molban lévő teljes, 21,2 százalékos részesedését az orosz Surgutneftegasnak, az ügylet értéke az OMV közleménye szerint 1,4 milliárd euró volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását