2024. április 23. - Béla

Az egészséges étrend csodákra képes

A magas vérnyomás kezelésére kidolgozott diéta hívei között lényegesen ritkább a szívelégtelenség megjelenése, mint az egyéb étrenden élők csoportjában. A biztató, svéd nők körében végzett vizsgálatról az Archives of Internal Medicine című szakfolyóirat számolt be.
2009. május 27. szerda 10:48 - HírExtra
A gyógyszerek elhagyhatók, ha valamilyen életmódváltással is kezelni lehet a betegséget. Egy évtizeddel ezelőtt a legkiválóbb magas vérnyomással foglalkozó kutatók olyan étrendet állítottak össze, mely tabletták nélkül csökkenti az emelkedett vérnyomást.

Így született a DASH diéta. Az angol betűszó szabad fordításban: Diétával Alaposan Szépítheted Hipertóniádat (DASH).

A DASH étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, zsírszegény tejterméket tartalmaz, valamint magokat, halat, baromfit. Korlátozza viszont az állati eredetű zsír, a vörös húsok, a cukrozott ételek és üdítők fogyasztását.

Gondosan ellenőrzött vizsgálatokkal igazolták, hogyha nem is mindig 14 nap alatt - mint azt a bevezetéskor ígérték -, és nem minden beteg esetében, de a magas vérnyomás a DASH diétával csökkenthető. Emily Levitan és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy az így táplálkozók, illetve a DASH diétát nem tartó svéd asszonyok körében milyen gyakran jelentkezik a szívelégtelenség.

Az eredetileg emlőszűréssel foglalkozó programban 36.000, egészséges nő adatai között fölírták azt is, hogy a résztvevők hogyan étkeztek. A kérdőívek anyagának feldolgozásával vizsgálták, hányan voltak olyanok, akik a Svédországban népszerű DASH diétához ragaszkodtak és hányan ettek egészen másfajta kosztot.

Kiderült, hogy a DASH étrenden élőknek nemcsak a vérnyomása volt alacsonyabb, hanem hét év alatt körükben 51 százalékkal csökkent a szívelégtelenség bekövetkezésének kockázata is. Ez akkor is igaznak bizonyult, ha figyelembe vették az életkort, a dohányzást, a mozgást és más, szív- és érrendszeri betegségekre vonatkozó kockázati tényezőket is.

A DASH diéta ezek szerint nem csak az emelkedett vérnyomás értéket csökkenti, hanem valami egyéb módon is jót tesz a szívnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását