2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tömegesen pusztulnak a halak

Tömeges halpusztulás tapasztalható a vajdasági Palicsi-tavon. A Szabadka melletti kedvelt üdülőhelyen a nagymértékű halpusztulást a kedvezőtlen meteorológiai és biológiai viszonyok okozták: kevés az oxigén a vízben.
2009. május 26. kedd 13:21 - HírExtra
Vasárnap még segélykérően a víz felszínére gyűltek a halak, hogy így jussanak egy kis levegőhöz, hétfőn viszont már haltetemek tömege borította a Palicsi-tó felszínét. Vasárnap az orvhalászok kis is használták a lehetőséget, néhányan gereblyével, vagy hálóval merítették ki a könnyű prédának tűnő, "fuldokló", főként napkárászokat - írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán.

Halászati szakemberek szerint, ha nem esik eső, illetve ha továbbra is szélcsend marad, további halpusztulásra lehet számítani.

A Magyar Szó által idézett Blagoje Lecic, a Palics–Ludas Közvállalat biológusa szerint a vízibolha, amely a halak táplálékául szolgál, ebben az időszakban éli szaporodásának legintenzívebb fázisát. A szaporodás ezekben a napokban fejeződött be, ami után a vízibolhák a tó fenekére hullanak. A folyamat közben ezek az élőlények nagyon sok oxigént használnak el.

Nagyon kedvezőtlenek a meteorológiai viszonyok is. A reggeli órákban, illetve a nap túlnyomó részében borús az ég, miközben az évszakhoz képest nagyon meleg van. A tó vize már elérte a 24 Celsius-fokot. Nagyon magas a légnyomás. Ennek következtében megkezdődött az iszap rothadása, amely további oxigénmennyiséget von ki a vízből. Attól pedig, hogy gyakran borús az ég, az algák nem jutnak elég fényhez, így nem tudnak részt venni a fotoszintézisben, így az oxigéntermelés is elmarad. Vagyis a vízibolhák és a kedvezőtlen időjárás okozott oxigénhiányt a vízben.

Az elpusztult állatok tetemének begyűjtése megkezdődött, de több napig is eltarthat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását