2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Önkormányzati vezetők pere - ítélet ősszel

Kedvező esetben akár már ősszel ítélet születhet a sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt baktalórántházi önkormányzati vezetők perében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. Az utolsó májusi tárgyalási napon, kedden folytatódott a tanúk korábbi vallomásainak ismertetése.
2009. május 26. kedd 13:18 - HírExtra
A település volt polgármestere és jegyzője ellen indított per újratárgyalását a múlt héten kezdte el a megyei bíróság, mivel a Nyíregyházi Városi Bíróság által 2006 novemberében hozott ítéletet - amely az elsőrendű vádlottra, Vida Károlyra hat év, a másodrendű vádlott Nagy Lajosra öt év börtönbüntetést szabott ki - az elsőfokú eljárásban tapasztalt szabálytalanságok miatt 2007-ben hatályon kívül helyezték. A szabolcsi bíróságnak az új eljárásban - a szabályok szerint - több mint négyszáz tanú korábbi vallomását kell ismertetnie; ez július közepéig is elhúzódhat.

Ezek után kerülhet sor az érdemi tanúmeghallgatásokra, amelyeket a bírósági ítélkezési szünet szakít félbe, de kedvező esetben akár már ősszel ítélet születhet az ügyben. Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a két vádlott a 2002. október 20-i választás után jogtalanul rendelkezett arról, hogy írjanak át részvényeket és takarékjegyeket egy alapítványi számlára, majd arra helyhatósági pénzt is megkíséreltek átutalni, együttesen 140 millió forint értékben. Ezen kívül mintegy 17 millió forintot tartottak vissza a közmunkások béréből, s feketén foglalkoztattak állástalanokat, akiknek a munkanélküli segélyét egészítették ki a pluszpénzzel.

A két vádlott közműberuházásra fiktív előtakarékossági szerződést kötött helyi lakosok nevében, akik helyett az önkormányzat segély címen kiutalt összegből fizette a pénzt, s őket megtévesztve íratták alá a szükséges dokumentumokat. A fiktív megállapodás alapján több mint 10 millió forint állami támogatást kért és kapott a város önkormányzata. Az önkormányzati vezetők mellett négy másik hivatali dolgozót is vádlottként hallgatott meg a megyei bíróság. Ők is részt vettek a szabálytalan ügyletekben, s amikor azok kiderültek, vezetőikkel együtt megpróbálták hamis tanúzásra rávenni az érintett helyi lakosokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását