2024. május 2. - Zsigmond

Szekeres szuperlativuszokban beszélt

Nagyon jó az együttműködés a magyar és az amerikai katonák között az Afganisztán északi részén lévő Khelagay bázison, ahol közösen készítik fel az afgán hadsereg egyik zászlóalját.
2009. május 25. hétfő 19:31 - HírExtra
Szekeres Imre, aki kétnapos afganisztáni látogatásáról érkezett haza, elmondta, hogy az ázsiai ország Baglán tartományában lévő Khelagay bázison mintegy 60 magyar és amerikai katona végzi a mentori feladatokat; az úgynevezett hadműveleti összekötői és tanácsadói csoport az amerikai, Ohiói Nemzeti Gárdával közösen készíti fel a mintegy 700 tagú afgán lövészzászlóaljat, hogy azok később átvehessék a külföldi katonák feladatait.

A bázist az amerikai hadsereg támogatásával, rendkívül gyorsan, egy év alatt építették fel - tette hozzá.A tárcavezető szerint az afgán katonák felkészítése jól halad; a 15 afgán zászlóalj közül a bázison lévők kapták a legjobb minősítést.

Mint megjegyezte: a feladat közös ellátására azért van szükség, mert az amerikai katonák már tapasztaltak a kiképzésben, míg a magyarok most végeznek először ilyen munkát.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a magyarok felszerelése ugyanolyan jó, mint az amerikaiaké, ami jól mutatja a honvédség átalakításának eredményeit.A két hadsereg katonái bíznak egymásban, közösen járőröznek, s a magyar katona ugyanolyan biztonságban érzi magát, ha egy "amerikai megy mögötte" - mutatott rá a tárcavezető.

Tömböl László elmondta, hogy az afgán lövészzászlóalj gépkarabélyokkal (AK- 47), gépfegyverekkel, 82 milliméteres aknavetőkkel és Ford Ranger típusú terepjárókkal rendelkezik. A katonák kiképzése 15 napos ciklusokat ölel fel, amelyben minden századnak megvan a maga feladata: egyrészt jelen vannak magán a kiképzésen, másrészt szolgálatot is ellátnak, ami kiterjed a tábor őrzésére és járőrözésre is. Jelenleg pedig - az áradások miatt - a kármentesítésben is segítenek - tette hozzá.

A vezérkari főnök a mentori feladatot ellátó katonákról elmondta, hogy fegyverzetük típusa bár különböző, de ugyanaz a kategória, ezért nincs különbség a képességek területén. A mentori feladatot ellátók az amerikai hadseregben rendszeresített páncélozott Hummerekkel járnak, de vannak nagyobb harcjárműveik is.

Tömböl László hozzátette: mind az amerikai, mind a magyar katonák fél évig szolgálnak a táborban.Rufus Smith az MTI-nek elmondta, hogy tapasztalata szerint rendkívüli az összhang az amerikai és a magyar katonák között, s ez nemcsak a mentori feladatokat ellátókra, hanem a felső vezetőkre is igaz.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy lehetnek nyelvi "kihívások" a két állam katonái között, de ez nem jellemző, a katonák jól megértik egymást.A dandártábornok szerint az afgán katonák egyre jobban végzik a rájuk bízott feladatokat, s mint hozzátette, bízik abban, hogy rövid időn belül átvehetik a munkát.

Szekeres Imre Tömböl László vezérkari főnökkel, több magas rangú katona kíséretében és a velük utazó újságírókkal kétnapos afganisztáni tartózkodása alatt találkozott a Mazari-Sarifban állomásozó magyar katonákkal és a nemzetközi tábor német parancsnokával, majd innen továbbutazott a Baglán tartományban lévő Puli-Humriba, a tartományi újjáépítési csoport (PRT) állomáshelyére, a Camp Pannoniába. A tárcavezető megbeszélést folytatott a tartomány kormányzójával, aki segítséget kért tőle az áradások sújtotta országrész helyreállításában.

A miniszter meglátogatta a Puli-Humritól mintegy 20 kilométerre lévő Khelagay bázis magyar és amerikai katonáit, akik az afgán nemzeti hadsereg kiképzésében vesznek részt.

Szekeres Imre vasárnap reggel indult haza Afganisztánból, de a rossz időjárás miatt Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában volt kénytelen vesztegelni, így, a hivatalos programtól eltérően, csak egy nap késéssel, hétfőn érkezett vissza Magyarországra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását