2024. május 4. - Mónika, Flórián

Oroszország kész 25%-kal csökkenteni a károsanyag-kibocsátást

Oroszország kész 2020-ig 25 százalékkal, vagyis több mint 30 milliárd tonnával csökkenteni az üvegházhatást okozó anyagok kibocsátását 1990-hez képest - írta Dmitrij Medvegyev orosz elnök blogjában hétfőn.
2009. december 15. kedd 07:20 - HírExtra
Javasolta, hogy a világ legnagyobb gazdaságai egyszerre vállaljanak kötelezettséget a károsanyag-kibocsátásra vonatkozóan. Az államfő szerint Oroszország már így is az első helyen áll a világban a káros anyagok kibocsátásának csökkentése tekintetében, és kész újabb feladatokra vállalkozni. A kitűzött célt a gazdaság energetikai és ökológiai hatékonyságának növelésével, vagyis a tervezett modernizáció útján lehet elérni - írta Medvegyev.

Hozzátette, hogy az energiafelhasználás hatékonyságát az orosz gazdaságban a tervek szerint 2020-ig 40 százalékkal növelik. Rámutatott arra is, hogy Oroszország már meghozta a szükséges döntéseket arról, hogy növeli a megújuló forrásokból származó energia arányát a gazdaságban, és a tervek szerint 2030-ra az energiaszükséglet 25 százalékát szándékozik ilyen forrásból fedezni.

Medvegyev javasolta, hogy a világ legnagyobb gazdaságai - egyben a legtöbb káros anyagot kibocsátó gazdaságok - az Egyesült Államok, Kína, India, Oroszország, Brazília és mások - egyszerre vállaljanak kötelezettségeket az üvegház-hatást okozó és egyéb káros anyagok kibocsátására vonatkozóan, és ezeket a kötelezettségeket tartsák be.

Az elnök blogjában jelezte, hogy részt vesz a koppenhágai klíma-csúcson, hogy hozzájáruljon az összes országot egyesítő döntések meghozásához. Úgy vélte, hogy eltérő megközelítéseket kell alkalmazni a fejlett és a fejlődő országok által vállalandó kötelezettségek kidolgozásánál.

Ugyancsak hétfőn Dmitrij Medvegyev egy tanácskozáson arról is szólt, hogy a világ energiatermelésének mintegy 10 százalékát előállító Oroszországban az energetika fejlesztésénél feltétlenül figyelembe kell venni a klímaváltozás problémáit, ugyanis az energetikai szektor a káros anyagok kibocsátásnak egyik fő forrása. "Nyilvánvaló, hogy a klímával kapcsolatos problémákat ösztönzőnek kell tekinteni az orosz gazdaság minőségének fejlesztéséhez, és ezzel az életminőség javításához" - mondta. Hozzátette, hogy ha netán nem válnak be a globális felmelegedésre vonatkozó borúlátó jóslatok, akkor is tiszta haszon a környezet javítása, de ha netán bekövetkezik mindaz, amiről a tudósok beszélnek, akkor lépni kell, vagyis ezen csak nyerni lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását