2024. május 17. - Paszkál

Megállapodott Izrael és az Egyesült Államok

Sikerült megállapodnia a napok óta Washingtonban tárgyaló izraeli miniszterelnöknek és az amerikai elnöknek. A kínosan elhúzódó tárgyalássorozat alapja Izrael többeket sértő lakásépítési tervei voltak.
2010. március 25. csütörtök 11:46 - HírExtra
Úgy gondoljuk sikerült egy olyan arany középutat találnunk, amely segíti az amerikaiak által megkezdett békefolyamatokat, valamint tiszteletben tartja a nemzeti érdekeinket is – nyilatkozta Benjamin Netanjahu magyar idő szerint csütörtökön újságíróknak. Az izraeli államfő ezzel napok óta tartó tárgyalássorozat végére tett pontot és elhagyta Washingtont. A megállapodás részleteiről azonban eddig semmi sem látott napvilágot.

Benjamin Netanjahu azután utazott az Egyesült Államokba, hogy Izrael bejelentette lakásépítési szándékát az általa 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben. Ezzel a tervével a közel-keleti állam feszültséget keltett a palesztinok körében, ők ugyanis Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni majdani önálló államuk fővárosának. Rosszul érintette a bejelentés a terület békefolyamataiban évek óta aktívan résztvevő Egyesült Államokat is.

Benjamin Netanjahu kedden kétszer is találkozott Barack Obama amerikai elnökkel, először egy másfél órás megbeszélést folytattak. A találkozót követően Netanjahu és tanácsadói az elnöki rezidencia területén maradtak és nem nyilatkoztak a sajtónak sem. Később újabb megbeszélésre mentek az elnökhöz, amely után szintén elmaradt az újságírók tájékoztatása.

Az akkori titkolózásnak végül a Fehér Ház szóvivője vetett felemás módon véget. Robert Gibbs szerint az Egyesült Államoknak szilárd kapcsolata van egy szilárd szövetséggel, a tárgyalások pedig őszinték voltak és közvetlenek. Mai bejelentésével erre tett pontot Benjamin Netanjahu, akinek azonban a tárgyalások eredményeit még el kell fogadtatnia a megosztott kormányával is.

Forrás: HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását