2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az MSZP-nél már senki nem akarja bedobni a törölközőt

Az MSZP-ben már senki sem akarja bedobni a törülközőt - mondta Lendvai Ildikó pártelnök az MTI-nek adott interjújában. A politikus szerint "nagyobb sebességre kell kapcsolni" az európai parlamenti (EP) választási kampányban.
2009. május 23. szombat 11:44 - HírExtra
Korábban voltak, akik mérlegelték az előre hozott választást - ismerte el Lendvai Ildikó, de mára már ők sem ezt látják megoldásnak. Természetes, hogy az önkormányzati vezetők és mások minden politikai lehetőséget végiggondoltak, de a többség mindig a kormányzati munka folytatása mellett volt - mondta. Az korábban is világos volt, hogy az ország érdekét nem az előre hozott kampány, hanem az azonnali válságkezelés szolgálja, de azt joggal lehetett mérlegelni, vajon érdeke-e a pártnak a kemény takarékossági intézkedések felvállalása - fejtette ki.

Hozzátette: az idő ezt a kérdést eldöntötte. Most már az MSZP valamennyi politikai szereplője úgy látja, annyi keserű intézkedésen vannak túl, hogy "politikai öngyilkosság" lenne abbahagyni a munkát a kézzelfogható eredmények megjelenése előtt. Úgy fogalmazott: már senki sem akarja bedobni a törülközőt.

Az MSZP politikai érdeke, hogy világossá váljon: sikerül stabilizálni a magyar gazdaságot; ezt így gondolják most már a polgármesterek is - mutatott rá a pártelnök.
Arra a kérdésre, kitart-e az MSZP 2010-ig, Lendvai Ildikó azt válaszolta, nem lát semmi olyat, ami ennek ellenkezőjét mutatná. Egy másik kérdésre, hogy szerinte mikor kellene megjelölniük a miniszterelnök-jelöltjüket, elmondta: legkésőbb a választási kampány hevében, hiszen akkor kulcsfontosságú a miniszterelnök-jelölt személye, az, hogy a kampánynak a programot arcával is felvállaló vezetője legyen.

A párt uniós kampányáról szólva kijelentette: nagyobb sebességre kell kapcsolni, nagyobb aktivitásra van szükség. A kampány egy párt számára kivételes alkalom arra, hogy a megnövekedett közfigyelmet a számára fontos gondolatok elmondására használja fel. Az MSZP elnöke szerint "nagy hazugság", hogy az uniós választás kormányváltást hozhat, az viszont tény, hogy a kampány nemcsak Brüsszelről, hanem Budapestről és Magyarországról is szól: alkalmat ad a pártok politikai magatartásának bemutatására.

"Felvesszük a kesztyűt" - mondta, hozzátette: sűrítik a személyes találkozókat a választókkal, szórólapjaik azt mutatják be, hogy Magyarország eddig mit profitált az európai uniós tagságból, melyek azok a fejlesztések, amelyek nem jöhettek volna létre a csatlakozás nélkül. Európa a támogatások mellett politikai normákat is jelent; az össze-vissza tett ígéret helyett a felelősség követelményét, a politikai vagdalkozás helyett a méltányos és értelmes vitákat. Jelenti azt is, hogy ki-ki saját politikai értékrendjét vállalva mutassa be a válságkezelés jobb- vagy baloldali modelljét - fejtette ki a politikus.

Lendvai Ildikó szerint meg kell ismertetni az emberekkel, hogy bár a válság önmagában pártsemleges, mindenkit sújt, de annak kezelésében, a terhek elosztásában van baloldali modell, amelyre példa a kormány adócsomagjának filozófiája.
A pártelnök szerint az MSZP nem negatív, hanem mozgósító és a nézeteket ütköztető EP-kampányt akar. Úgy fogalmazott: "Ha a Fidesz Elég!-kampányára azt mondom: attól félek, hogy nekik Európából volt elég, nincsenek ínyükre az európai politikai normák, és emlékeztetek Orbán Viktor Európán kívül is van élet jelszavára, vagy a többszínű parlament feleslegességéről mondottakra, ez nem negatív kampány. Ha azt mondanám, hogy a Fidesz elnöke ki akarja léptetni az országot az unióból, az az lenne, de ilyet nem teszek".

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz már nyíltan kimondta, hogy nem kell többszínű parlament, az MSZP viszont többszínű, vitatkozó országról szóló modellt kínál, ahol szabad jobb- vagy baloldalinak lenni, és egyik oldal sem bélyegzi meg a másikat. Európában így szokás. "Kétfajta politikai kultúra van, és ezt nem hallgatjuk el" - hangsúlyozta a pártelnök. Szerinte a Fideszé nem tekinti felnőttnek a magyar állampolgárokat, és azt mondja, lehet adót csökkenteni úgy, hogy annak semmi ára nincs. Az MSZP ezzel szemben partnernek fogadja el a választókat, nem ígérget, nem keres bűnbakokat és nem szít indulatokat.

Lendvai Ildikó kiemelte: az MSZP-nek nem a Jobbik a versenytársa, hanem az a fajta "leegyszerűsítő, butító, infantilizáló gondolkodás, ami nemcsak a Jobbikra jellemző, legfeljebb alkalmas táptalaját képezi a Jobbikban szélsőséges formát öltő radikalizmusnak, bűnbakokra mutogatásnak, a vad indulatok térnyerésének a józan ésszel szemben". A pártelnök szerint az EP-választás eredménye nem befolyásolja a 2010-es adócsomag június végi elfogadását. Mint mondta, azért nem, mert a legfájdalmasabb intézkedéseken, a 13. havi nyugdíj elvételén már túl vannak.

Az adóreformot baloldali ember is nyugodt szívvel és emelt fővel vállalhatja, hiszen az csökkenti az összadóterhelést is, úgy, hogy az átlagjövedelmű, munkájából élő ember sokkal jobban jár. Vállalható az is, hogy ennek fejében a lakosság 5-10 százaléka, a vagyonosabbak többet fizetnek - fűzte hozzá. Az őszi politikai tervekről szólva kifejtette, hogy miután a válságból kitöréshez szükséges strukturális lépéseket, a nyugdíj-, a szociális- és az adóreformot már törvénybe foglalták, ősszel csak az ezek következményeit tartalmazó költségvetést kell elkészíteniük.

"Keserű pirulát, ha csak a világ megint ránk nem dől, már nem kell felírni" - jelentette ki.
A jövő évi költségvetés tovább viszi a fegyelmezett gazdálkodást, nagy takarékosságot vár az államtól és az önkormányzatoktól - mondta Lendvai Ildikó. Hozzátette: azt kell kitalálni, hogy miként lehet kétharmados többséghez szükséges partnerek híján ésszerűbbé tenni az önkormányzati gazdálkodást, helyreállítani az önkormányzati feladatok és források arányát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását