2024. április 27. - Zita

Egységes fogyasztói jogokat!

Május 19-én, hétfőn késő este tárgyalta az Európai Parlament plenáris ülése Lasse Lehtinen finn képviselő jelentését "Közösségi fogyasztóügyi politikai stratégia 2007–2013" témában Strasbourgban. Harangozó Gábor szocialista EP képviselő, a Regionáli
2008. május 20. kedd 12:45 - Hírextra
"Az európai gazdaság hatékonyabbá tétele érdekében további intézkedéseket kell tennünk, egy ténylegesen egységes piac létrejöttéért. Ennek fontos elemeként a fogyasztóvédelem terén is koherens szabályozásra van szükség."- jelentette ki Harangozó.

A szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy az egységes európai fogyasztóvédelmi szabályozás nem csak jogilag kell, hogy megteremtse a közösségi fellépés kereteit, hanem egyben biztosítani kell azt is, hogy a fogyasztók érdekei prioritást élvezzenek a közös piac szabályinak megalkotásakor. "A harmonizációs intézkedések mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók számára jobb feltételeket jelentenek. A szerteágazó szabályozás hátráltatja a kisebb vállalkozások alkalmazkodását az országonként eltérő előírásokhoz, és zavarokat okoz a fogyasztóknál is, hiszen nem egyértelmű, hogy hol milyen jogok illetik meg."- tette hozzá Harangozó Gábor.

A képviselő hozzászólásában megfogalmazta: az egységesítés egyszerűsítést is kell, jelentsen, hiszen a cél nem több jogszabály, hanem hatékony, átlátható, működőképes belső piac. A közösségi fogyasztói kultúra kialakítása részét kell, hogy képezze az oktatásnak, valamint nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a fogyasztói szervezetek és az ipar közötti párbeszédre.

Végezetül Harangozó Gábor javasolta az európai ombudsman hivatalán belül egy külön európai fogyasztóvédelmi ombudsmani tisztség létrehozását, annak érdekében, hogy a közös szabályok egységes betartása nyomon követhető legyen.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását