2024. május 3. - Tímea, Irma

A társasági embereknek több az agysejtjük

A nyitott, melegszívű emberek két agyterülete is több agysejtet tartalmaz, mint a maguknak valóké.
2009. május 21. csütörtök 18:49 - HírExtra
Az egyik közvetlenül a szem felett, a másik mélyen az agy központjában helyezkedik el. Mindkettő része az emberi agy komplikált jutalmazási rendszerének, amely felelős például a jóllakottság vagy a szex közben tapasztalt kellemes érzések közvetítéséért. Graham Murray kutatásvezető, a Cambridge Egyetem kutatója és kollégái arra még nem tudják a választ, hogy az idegsejtek sokasága okozza-e a társas hajlamot, vagy csupán idővel alakul ki a barátkozó emberek agyában. Tanulmányuk a European Journal of Neuroscience című szaklapban látott napvilágot.

A kísérlet két részből állt. Először a negyvenegy önként jelentkező férfinak kellett megítélnie saját kapcsolatteremtő készégét egy kérdőív segítségével. A válaszokból a kutatók egyénenként kiszámolták az érzelmi melegség és a társaságkedvelés mértékét. Második lépésként mágneses rezonancia tomográffal vizsgálták meg a résztvevők agyát, majd végezetül összehasonlították a két értéket.

Az eredmény meglepően egyértelmű volt. Minél koncentráltabb az úgynevezett szürkeállomány - az agyszövet idegsejteket tartalmazó része - az orbitofrontális kortex és ventrális striátum elnevezésű agyterületekben, annál magasabb pontszámot értek el a résztvevők a kérdőívben, azaz annál inkább kapcsolatteremtők, társas hajlamúak és nyitottabbak voltak.

Igen érdekes, hogy a bonyolult személyiségjelek kapcsolatban állnak azokkal az agyi képletekkel, amelyek az olyan alapvető, egyszerű biológiai ösztönökért felelnek, mint a táplálékfelvétel vagy a szex - mondja Murray. - Talán ez elárulja majd, hogyan alakultak ki az összetett jellemvonások, köztük a társasági lét és a melegszívűség olyan struktúrákból, amelyek eredetileg csak az alapvető biológiai túlélési mechanizmusokhoz kellettek.

Ezenkívül úgy véli, hogy az eredmények új ismereteket szolgáltathatnak olyan betegségekről, mint a skizofrénia és az autizmus, amelyek elsősorban a szociális érintkezés terén jelentenek problémát. Lehetséges, hogy ezek a nehézségek legalább részben az agyi képletekre vezethetőek vissza - találgat a kutató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását