2024. május 20. - Bernát, Felícia

Négy arab női miniszter és a sária

Minden rosszban van valami jó, a kuvaiti politikai káoszban például az, hogy vasárnap óta négy képviselője is van a szebbik nemnek egy arab ország parlamentjében. A történelmi fordulatra kormányválság nélkül talán soha nem került volna sor.
2009. május 19. kedd 13:09 - Tatai Gábor
A kuvaiti választópolgárok május 16-án, három éven belül már harmadszor vonultak a szavazóurnákhoz, miután két hónapja az emír, korrupciógyanú miatt újra feloszlatta a parlamentet. A mostani szavazás volt a harmadik azok sorában is, ahol a választók a parlament ötven székére női nevekkel is voksolhattak. Azon történelmi szenzáción kívül, hogy tegnap előtt négy kuvaiti hölgy képviselői tisztséget szerzett, a választási eredmények arról is beszámolnak, hogy az arab ország szunni-iszlámistáinak két legkeményebb csoportja egészen váratlan módon, egyetlen év alatt veszítette el támogatói bázisának legjavát.

Gyorsuló nyugati konszolidáció

A korlátlan hatalom az emír kezében van
Nem úgy mint közel-keleti szomszédainak, Kuvaitnak választott parlamentje van, mely jelentékeny döntéshozatali jogkörrel rendelkezik, bár az Amerikával szövetséges arab ország kormánykabinetjét még mindig az uralkodó család választja, és legfőbb hatalom is az ő kezükben van. A Sabah család 250 éve uralkodik Kuvait népe felett, az utolsó szó joga az emírt, Sabah al-Ahmed al-Jaber al-Sabah sejket illeti meg. Az is az ő hatalmában áll, hogy a parlamentet feloszlassa, döntéseit hatástalanítsa, vagy hogy új választásokat hirdessen, ahogy ezt tette március közepén is, amikor unokaöccsét, a korábbi miniszterelnököt a közpénzek hűtlen kezelésével és hivatali teendőinek elmulasztásával vádolták meg. A Sabah családnak egyébként nincsenek mandátumai a kuvaiti parlamentben, ám a kabinet kulcspozícióit, mint a miniszterelnöki, a védelmi miniszteri, a belügyi és a külügyi vezetés posztjait ők töltik be.
A Salafi Iszlám Szövetség egy évvel ezelőtt még négy mandátumot szerzett az ötvenből. Ez a szám tegnap előtt megfeleződött, ahogy az Alkotmányos Iszlám Mozgalom is három szék helyett, immáron csak egyetlen egyet tudhat a magáénak. A mozgalom egyébként a Muszlim Testvériség nevű – sokak által csak elnyomónak és veszélyesen erőszakosnak titulált – nemzetközi társaság politikai szárnya Kuvaitban. Összességében elmondható, hogy a szunnita vallási csoportok képviselete megfeleződött, az ötven parlamenti mandátumból tizenegyet szereztek meg, az elmúlt év huszonegyével szemben, míg a liberálisok a tavalyi egyetlen mandátumukat nyolcra (!) szaporították. A leszereplő radikális politikai csoportok a női jogok kiszélesítésének a legnagyobb ellenzői, az ő elképzelésük szerint az iszlám törvénykezés, a sária totális bevezetése az egyetlen járható út.

A liberalizációs tendenciákkal párhuzamosan - és ezektől talán nem teljesen függetlenül - az ország shíta kisebbsége is megerősítette a politikai pozícióit, az általuk szerzett nyolc hely közül öt shíta-iszlámista. A korrupciós-nagytakarítás eredményeképpen összesen huszonegy új arc került a kuvaiti parlamentbe, főleg azokból a meghatározó törzsi hátterekből, melyek az ország népességének legalább a felét adják. A legtöbb elemző a hétvége után most abban bízik, hogy az iszlám fundamentalista jelöltek nagyarányú kirostálása stabilizálni fogja az öböl menti állam feszültségektől sem mentes politikai színtereit. „A választások kimenetele annak az üzenete, hogy a kuvaiti társadalom kezd végre elszakadni az olyan mozgalmaktól, melyek a gyűlöleten alapszanak” – összegezte az új helyzetet Sami al-Nisf, kuvaiti politikai kommentátor az AP-nek.

Női mandátumokat szült a válság

A kuvaiti nők 2005 óta rendelkeznek szavazati joggal és viselhetnek tisztségeket, ám az előző választások során egyetlen mandátumot sem szereztek a parlamentben. Az arab demokráciák történelmének eddigi legnagyobb bejelentése vasárnap hangzott el a kuvaiti állami televízióban, amikor a bírák a friss választási eredményeket beolvasva négy női nevet is megemlítettek a törvényhozói testület új tagjai között. „Ez győzelem a kuvaiti nők és a kuvaiti demokrácia számára is” – nyilatkozta újságíróknak Aseel al-Awadhi, a négy hölgy közül az egyik, aki tanulmányait az Egyesült Államokban végezte. „A férfiak egyszer és mindenkorra elvesztették szavahihetőségüket, elegünk van a krízisekből” – indokolta a nők melletti voksát az egyik választó, Ibrahim al-Attar az AP-nek.

A világ tíz leggazdagabb országai közé tartozó közel-keleti olajnagyhatalom politikai instabilitásának egyik oka évek óta az, hogy a kabinetet évek óta minden más kérdésnél jobban leköti, hogy a parlament felől érkező kritikákat kivédje. A botrányok legjava a közpénzekkel kapcsolatos visszaéléseket érinti, az indulatok egyszer-kétszer olyannyira elszabadultak, hogy két parlamenti tisztségviselőt le is tartóztattak, mivel nem átallottak nyíltan megkérdőjelezni a Sabah család kormányozó képességét. A parlament és a kabinet közötti viszály sokszor több milliárd dolláros nemzetközi befektetéseket hiusított meg, a befagyott fejlesztések a globális gazdasági válság derekán, ideális táptalajt biztosítottak a nők váratlan politikai felemelkedéséhez.

A korrupciós ügyek felszámolása, a parttalan diskurzusok berekesztése és a súlyos gondokkal küszködő egészségügy mielőbbi rendbehozatala mellett, az új parlament legelső feladata az lesz, hogy egy 5 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot szavazzon meg, melynek segítségével az ország pénzügyi szektora újra felélénkülhet.
Forrás: HírExtra / Kuwait Times / BBC News
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását