2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A büntetőeljárásról szóló törvény módosítása

Az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ is támogatja a legtöbb rendelkezését a büntetőeljárásról szóló törvény módosításának, amelynek elsődleges célja ezen eljárások gyorsítása.
2009. május 19. kedd 13:20 - HírExtra
Balogh László, az MSZP vezérszónoka elmondta, az utóbbi időben sok kritika érte az igazságszolgáltatás folyamatát, ezért is hangsúlyos a Ház előtt lévő törvényjavaslat, amely csökkentené az eljárások időtartamát és számát, illetve célja a büntetőeljárások költségeinek a redukálása is.

Az eljárások gyorsítását lehetővé tevő rendelkezések közül külön kiemelte az eljáró bíróval szembeni elfogultsági kifogással kapcsolatos változásokat.

Ezentúl az érintett bíró részt vehet a döntéshozatalban a kifogás után is, majd ha valóban kiderül, hogy mégis elfogult volt, akkor a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezi az elsőfokú döntését.

Az előzetes letartóztatás szabályaival összefüggő módosításokat érintve elmondta: ezekre azért is szükség van, mert az utóbbi időben az látszik, hogy időnként mechanikus az alkalmazása az előzetes letartóztatásnak.

Kétségtelen, hogy vannak vitára okot adó részletszabályai a javaslatnak, azonban a módosítás összességében alkalmas arra, hogy a büntetőeljárásokat javítsa, az eljárást olcsóbbá tegye; ezért az MSZP támogatja, és általános vitára alkalmasnak tartja - közölte Balogh László.

Kontrát Károly, a Fidesz vezérszónoka elmondta, a törvény céljával, azaz, hogy rövidebb időn belül fejezzék be a büntetőeljárásokat, a Fidesz egyetért. A jogállami igazságszolgáltatás egyik legfontosabb garanciája ugyanis, hogy a büntetőeljárások ésszerű időn belül befejeződjenek - hangsúlyozta.

Közölte, a módosítások nagy része szerintük elfogadható, különösen az előzetes letartóztatással kapcsolatos rendelkezések.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sem most, sem a későbbiekben nem támogatnak olyan módosítást, miszerint a nyomozásnak ne az ügyész legyen az ura. "Mi bízunk az ügyészi karban", bár vannak olyan parlamenti erők, akik nem így vélekednek - tette hozzá.

A Fidesznek kételyei azzal kapcsolatban vannak, hogy alkalmas lesz-e a javaslat az eredeti célja megvalósítására, hiszen ha a nyomozati hatékonyságon nem változtatnak, akkor a közvélemény sem érzékeli majd az érdemi változást - mondta Kontrát Károly.

Az SZDSZ vezérszónoka, Hankó Faragó Miklós elmondta: a liberális frakció a törvényjavaslat célkitűzéseinek döntő többségével egyetért, támogatni tudja azokat. Vannak azonban rendelkezések - folytatta -, amelyekkel vitatkoznak.

Hangsúlyozta, hiába sikerül bármennyire is gyorsítani az eljárásokon, ha az "elkerülhetetlenségen" nem tudnak változtatni. Vagyis azon, hogy akik bűncselekményt követtek el, fenyegetve érezzék magukat, és pontosan tudják, hogy az eljárást nem tudják majd elkerülni.

A nyomozás eredményessége terén nagyon súlyos hiányosságok vannak Magyarországon - jegyezte meg ezzel összefüggésben.

Hankó Faragó Miklós hozzáfűzte, hogy az előzetes letartóztatással kapcsolatban véleménye szerint csak akkor járnak el helyesen a törvényhozók, ha még intenzívebben differenciálnának.

A KNDP nem állított vezérszónokot.A vezérszónoklatok után Mandur László, az ülés levezető elnöke az általános vitát elnapolta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását