2024. június 2. - Kármen, Anita

Leltárba kellene venni az állami vagyont

A következő kormány egyik első és legfontosabb dolga lesz pontos leltárt készíteni az állami vagyonról - mondta kérdésre válaszolva Varga Mihály, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
2009. május 19. kedd 16:51 - HírExtra
A politikus véleményét arról kérdezték, hogy állítólag nem készült vagyonregiszter, amikor az állami vagyonkezelő cégeket összevonták.

Varga Mihály azt mondta: átgondolatlan és előkészítetlen volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő létrehozása, és elhibázott volt az is, hogy ez leltár nélkül történt.

Szerinte a következő kormány egyik első és legfontosabb dolga lesz ennek a leltárnak az elkészítése, így azonnali lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az állami vagyonról pontos és világos képe legyen a kormánynak, az állami intézményeknek és az állampolgároknak is.

"Ha valaki megkérdezi az utcán, hogy mekkora vagyon van ma a magyar állam birtokában, akkor arra lehessen egy egyértelmű és világos választ adni. A következő kormánynak ezt a cél kell kitűznie" - mondta Varga Mihály.

Utalt arra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hosszú idő mondja, hogy a magyar állam képtelen elszámolni az állami körbe tartozó vagyonnal. Varga Mihály elgondolkodtatónak nevezte az elmúlt évek privatizációs lépéseit is, amikor több tíz- vagy százmilliárdos állami vagyont értékesítettek. Szerinte kérdés, hogy vajon ezek a privatizációk mennyire voltak megalapozottak, és került-e ebbe a körbe olyan állami vagyonelem, amelynek a létezéséről nem is tudtak.

Az ÁSZ jelentései nyomán indult, privatizációs ügyletekkel kapcsolatos nyomozásokról azt mondta: ezek azt jelzik, hogy a privatizációt egyesek a visszaélések és az egyéni meggazdagodás terepének tekintették.

Az Állami Számvevőszék megállapításai alapján áprilisban indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt a Bábolnai Élelmiszeripari Rt., a Mol Rt., a Földhitel és Jelzálogbank, valamint a Lóversenyfogadást szervező Kft. privatizációjával kapcsolatban.

A Fidesz ennek kapcsán arra szólította fel a kormányt, hogy a vizsgálatok befejeződéséig állítson le minden privatizációs eljárást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását