2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fidesz: A kormány alkalmatlan a válságkezelésre

A Fidesz elnöksége szerint a gazdasági adatok azt mutatják, hogy a kormány alkalmatlan a válság kezelésére - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
2009. május 19. kedd 16:01 - HírExtra
Az államadósság, az államháztartási hiány, az emberek mindennapi megélhetése, a munkahelyek megszűnése mind azt jelzi vissza, hogy a kormány képtelen a helyzet kezelésére - mondta.

Varga Mihály szerint a 82,7 százalékos államadóssággal a kormány 18 évet lépett vissza az időben, hiszen utoljára 1991-ben volt 80 százalék felett az adósság mértéke a GDP-hez viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy minden honfitársunkon, a csecsemőktől az aggastyánokig 2 millió 100 ezer forintos adósságteher van - tette hozzá.

Szerinte a kormány képtelen megfékezni az adósságnövekedést, és ugyanez a helyzet a 2,9 százalékról 3,9 százalékra módosult államháztartási hiánnyal is, hiszen a kormány a saját maga által vállalt számhoz sem tudta tartani magát, hiába indokolták korábban a megszorító lépéseket azzal, hogy a hiány mértékét tartani kell, különben nem jutunk hozzá az IMF-hitelhez.

Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek fizetése tovább csökken, a keddi adatok szerint a reálkeresetek 2,7 százalékkal csökkentek az év első három hónapjában, miközben 3 százalékos a fogyasztói áremelkedés. A következmény újabb életszínvonal-csökkenés - tette hozzá.

A Fidesz gazdasági kabinetvezetője arra is kitért, hogy nem csak a munkanélküliek száma növekszik - az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint jelenleg 560 ezer felett van a regisztrált álláskeresők száma - hanem a foglalkoztatottak száma is csökken, az év első három hónapjában az alkalmazásban állók létszáma 2 millió 672 ezer volt.
Az Orbán-kabinet egykori pénzügyminisztere szerint az MSZP-kormány gazdaságpolitikájának középpontjában továbbra is az egyensúly áll, holott a növekedésre kell koncentrálni, mert a növekedés fogja az államháztartási egyensúlyt is megoldani. Gazdaságpolitikai váltásra, ehhez pedig politikai váltásra van szükség - jelentette ki kérdésre válaszolva.

Szintén kérdésre Varga Mihály azt mondta, hogy például Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Ausztriában konkrét adócsökkentő lépések történtek, főként a munkahelyek megtartása érdekében. Szerinte a kormány az ingatlanadó tekintetében is szembemegy az európai megoldásokkal, mert Európában mindenhol a vagyoni típusú adók arányának csökkentése felé mennek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2009. május 19. 16:38
Nincs új a nap alatt. A még első munkahelyhez sem jutott fidesz akar válságkezelésről beszélni? Ne röhögtessetek már!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását