2024. május 11. - Ferenc

Kapolyi az MSZDP megerősödéséről

Az MSZP-tagok közül sokan lépnek át a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba és ez is hozzájárulhat az MSZDP megerősödéséhez - jelentette ki Kapolyi László, azMSZDP elnöke, szocialista parlamenti képviselő pénteken az MTI-nek adott nyilatkozatában.
2008. február 15. péntek 11:15 - Hírextra
Kapolyi László elmondta: az átlépések és az új belépők igazolják, hogy az emberek közül mind többen látnak húzóerőt a szociáldemokrata pártban.

Valóban előnyös lehet, ha a baloldal két lábbal áll a talajon. Ezáltal lehetőség nyílik az MSZP bizonyos kísérő jelenségeinek ellensúlyozására, a baloldali értékek erősítésére - fogalmazott a politikus, egykori ipari miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy a szociáldemokrata pártot nem köti az SZDSZ-szel koalíciós szerződés, így el tud határolódni a neoliberalizmustól, megfogalmazhatja fenntartásait a szociálliberalizmussal szemben, valamint határozottan kiállhat a szociáldemokrácia értékrendje mellett.

Az MSZDP erősítheti a társadalmi szolidaritást, igyekszik biztosítani az emberi méltóság megőrzését a piaci versenyben. Éppen ezekből a törekvésekből adódóan mindinkább a társadalom leszakadó rétegei jelenthetik a párt tömegbázisát - hangsúlyozta az elnök.

Kapolyi László arról is szólt, hogy mint az ország egyik legvagyonosabb embere jelenleg saját pénzéből finanszírozza pártja működését, mert egyéb anyagi forrás jobbára nem áll rendelkezésre. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem ragaszkodik a vezető szerephez, és amint a helyzet úgy kívánja, szívesen átadja a helyét "egy rátermett fiatal politikusnak, aki sikerre viheti a pártot és kiérdemli a támogatók bizalmát".

A 2010-es választásról szólva az MSZDP vezetője kifejtette: az egységesen felálló baloldalnak lehet esélye a versengésben, az MSZDP azonban meg kívánja őrizni önállóságát, mégpedig az MSZP-vel kötött megállapodás szellemében.

Az MSZP és az MSZDP elnöke, Gyurcsány Ferenc és Kapolyi László tavaly decemberben együttműködési megállapodást írt alá. Gyurcsány Ferenc az aláírást követően azt mondta, keretmegállapodás született, amelynek célja, hogy a két párt a baloldali szavazók széles körét együttesen jobban elérje.

Az MSZDP internetes honlapjára decemberben felkerült együttműködési megállapodásban szerepelt, hogy mindkét párt vállalja: tagsága bővítését nem a másik párt szervezeti köréből oldja meg.

Idén januárban a fővárosban előbb Óbudán, majd Zuglóban több MSZP-s önkormányzati képviselő lépett ki a helyi szocialista frakcióból; a kilépők megalakították az MSZDP helyi képviselőcsoportját és alapszervezetét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását