2024. május 16. - Mózes, Botond

Több óvodai helyet teremtene a kormány

Több ezerrel szeretné bővíteni a kormány az óvodai és bölcsődei férőhelyek számát az elkövetkező időszakban - közölte Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára egy kormánypárti képviselő interpellációjára válaszolva.
2009. május 18. hétfő 16:23 - HírExtra
Török Zsolt (MSZP) interpellációjában a bölcsődék számának alakulásáról kérdezte a szociális minisztérium illetékesét. Kifejtette: a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken kötelező ilyen intézményt működtetni. Jelenleg a 3 évesnél fiatalabb gyerekek 8 százalékát tudják befogadni, s eközben az unió 2010-re 30 százalékra akarja emelni a bölcsődébe járó gyermekek arányát. Jó lenne, ha a bölcsődék számát és a férőhelyeket is tudnák bővíteni Magyarországon.

Azt kérdezte, milyen pályázati lehetőségek vannak, mekkora bővítést terveznek, s hány település milyen összegű támogatást nyert eddig.

Korózs Lajos államtitkár válaszában kiemelte: míg 1990-ben több mint ezer bölcsőde működött több mint 50 ezer férőhellyel, 2003-ra ez a felére csökkent, bár 2008 óta a statisztikák javuló tendenciát mutatnak.

Jelenleg 590 óvoda működik, 25.667 férőhellyel, azonban a telítettség 130 százalékos.
Felhívta a figyelmet arra, hogy idén szeptembertől indítható egységes óvoda-bölcsőde, mint új napközi ellátási forma. Ez a megoldás a két-három év közötti gyermekek elhelyezését segíti majd.

Az államtitkár elmondta, hogy két év alatt 5 milliárdot szánnak a gyermekek napközbeni ellátására, remények szerint ez 1.700 férőhely kialakítását is jelenti majd.

A szaktárca 2009 és 2013 között a bölcsődei fejlesztés részeként 2.600 férőhely kialakítását tervezi. Nem titkolt cél továbbá, hogy az apukákat jobban bevonják a gyermekek nevelésébe - mondta.
A választ a képviselő elfogadta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását