2024. május 11. - Ferenc

Fidesz: nem az ingatlanadóra

Az ingatlanadó a 13. új adónem, amit a kormány az elmúlt időszakban bevezetett, illetve be akar vezetni, de ha a Fidesz kormányra kerül, akkor az első lépések között törli el.
2009. május 18. hétfő 12:11 - HírExtra
Akár totózhatna is a kormány most már adóbevezetés területén - fogalmazott a politikus utalva arra, hogy az ingatlanadó az elmúlt időszakban a 13. új adónem, a 13. plusz teher a lakosságon.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz-frakció álláspontja szerint Magyarország jelenlegi helyzetében gazdaságélénkítő lépésekre van szükség, nem pedig a lakosságot kellene újabb és újabb adókkal sújtani. Mint mondta, az OECD legújabb felmérése alapján Magyarország a második legsúlyosabban adóztatott társadalom, csak Belgium előz meg minket azzal, hogy ott a gyermektelen családokra magasabb adóteher jut, így a gyermekes családok adóterhelése tekintetében Magyarország az első.

Navracsics Tibor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag "szabadesésben van", közel 6 százalékos a gazdasági visszaesés, és 1992 óta, 17 éve nem volt ilyen magas a munkanélküliségi ráta. Hozzátette: szeptember óta 150 ezren vesztették el állásukat és számuk napról napról több.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ingatlanadó bevezetése nem kifelé visz a válságból, hanem befelé. Navracsics Tibor ezért közölte: nemcsak, hogy nem fogadják el az ingatlanadó ötletét, de ha választópolgárok a Fideszt hatalmazzák fel a kormányzás lehetőségével, akkor az első lépések között el is törlik az adónemet.

Mint mondta, az ingatlanadó azért is érinti érzékenyen a magyar lakosságot, mert Magyarországon a lakások és a házak 90 százaléka az ott lakók tulajdonában van, kisebb a bérlakások hányada, vagyis az ingatlantulajdon általában nem a jómód privilégiuma, hanem sokszor az egyetlen értékelhető vagyontárgy, amely sok év, vagy évtized megtakarításának gyümölcse. Úgy vélte, hogy a 600 ezer devizahiteles számára is újabb kockázatot jelentene az ingatlanadó. Emellett szerinte az ingatlanadó alapjául szolgáló érték nem állapítható meg igazságosan, hiszen nincs pontos és közhitelű értéknyilvántartás, ezért a különböző értékváltozások és értékövezetek sem becsülhetők meg egységesen.

Példaként említette az agglomerációs övezetek problémáját, ahol adott esetben 10-15 évvel ezelőtt pár millió forintért lehetett házat venni, amely most már a sokszorosát éri. Navracsics Tibor szerint az új adónem hatásaként zuhanhatnak a lakásárak és tovább csökkenhet a lakásépítési kedv, ami tovább súlyosbítaná az építőipar válságát és ez újabb munkanélküliséghez vezetne.

Arra a felvetésre, hogy a Jövőkép című, Orbán Viktor felkérésére készült tanulmányban is szerepel a vagyoni típusú adók bevezetése, illetve az ingatlanadó is, Navracsics Tibor azt mondta: a tanulmányban úgy fogalmaznak, hogy érdemes felvetni a hangsúly áthelyezését a vagyoni típusú adókra. Ugyanakkor Navracsics Tibor szerint a Jövőkép anyaga nem a Fidesz programja - ez a tavaly elfogadott Erős Magyarország alapprogram - hanem egy szakértői program, amely valóban Orbán Viktor felkérésére készült.

Az idén március 27-én bemutatott Jövőkép című könyvben - amelyet Matolcsy György, az Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere szerkesztett és 75 közgazdász és társadalomtudományi szakember jegyez - arról írnak, hogy a jelenleg Magyarországon az adócsökkentés lehetőségei nagyon korlátozottak, mert a szocialista újraelosztási politika eladósította az országot.

A könyv szerint ugyanakkor első lépésben már ma megtehetők az adórendszeren belül olyan szerkezeti változtatások, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést. Ilyen kívánatos szerkezeti változásnak tartják a foglalkoztatásra rakódó adó- és járulékterheket, valamint a jövedelemtípusú adók csökkentését, ezzel párhuzamosan viszont a vagyoni és forgalmi típusú adók emelését.

"A megoldás előnye, hogy egyrészt a munkára rakódó adók és járulékok csökkentése elősegíti a foglalkoztatás bővítését, másrészt pedig a vagyoni típusú adók, például az ingatlanadó - szemben a jövedelemadóval -, megnehezítik az adóelkerülést" - áll a könyvben.

A MÁV-kedvezmények ügyében Navracsics Tibor kérdésre válaszolva azt mondta: a képviselői ingyenes utazásról 2006-ban lemondtak, a lakossággal kapcsolatos további megszorításokat pedig nem támogatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását