2024. május 15. - Zsófia, Szonja

SZDSZ: több párt kell!

Európa már búcsút mondott a kétpártrendszernek és Magyarország sem voksolhat a kétpárti berendezkedés mellett - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Fodor Gábor.
2009. május 17. vasárnap 16:18 - HírExtra
Az SZDSZ elnöke közölte, hogy a liberális politikai közösség meghatározó erővel bír az európai politika kialakításában. A politikus szerint az Európai Parlamenben (EP) három meghatározó irány létezik: a konzervatívoké és a szocialistáké és a liberálisoké, a többi politikai tömörülés számára pedig csak marginális szerep jut.
    
Fodor Gábor kijelentette: Magyarország nem mondhat le arról, hogy liberális képviselőt küldjön Brüsszelbe, ezért azt kérik a választóktól, hogy a június 7-i voksoláson "mondjanak nemet a kétpártrendszerre". Az SZDSZ arra kéri a szavazókat, hogy a kirekesztés ellen, a befogadás mellett, a válságkezelésre, egy békés Magyarországra adják le voksaikat.
    
A pártelnök szerint a parlamenti pártok közül gyakorlatilag csak az SZDSZ-nek és a Fidesznek van európai programja.
    
A Fidesz elképzeléseit elemezve nem értett egyet azzal a megállapítással, hogy az unióból érkező pénzek aránya nem megfelelő és azok nem töltik be a szerepüket. Emlékeztetett arra, hogy 2004-ben Magyarország 121 milliárd forintot fizetett be a közös kasszába és 176 milliárdot kapott vissza. Megjegyezte, hogy tavaly 240 milliárd forint befizetése mellett 1.118 milliárd forintra nőttek az ide érkező támogatások.
    
Kitért arra is, hogy a Fidesz programja szkeptikus az euró bevezetésének dátumával kapcsolatban. Azt mondta, hogy a szabad demokraták szerint a politikai erőknek meg kell egyezniük egymással, ki kell tűzniük egy bevezetési dátumot és ahhoz tartaniuk kell magukat. Hozzátette: ha a válságkezelő program sikeres, akkor az SZDSZ szerint 2011-2012 körül be lehet vezetni a közös európai valutát.
    
A szabad demokraták optimisták, már csak azért is, mert az elmúlt két évtizedben a választások eredménye egy vagy két kivételt leszámítva mindig jobb lett, mint amit előre jeleztek - válaszolta arra a kérdésre, amely szerint a közvélemény-kutatások alapján az SZDSZ nem jutna be az Európai Parlamentbe. Hozzátette, hogy saját felméréseik szerint nő a párt szavazóinak részvételi hajlandósága, mert megértették, hogy az a kulcskérdés, ki lesz a harmadik erő Magyarországon. Közölte: biztosak benne, hogy rájuk nézve jó lesz a voksolás végeredménye.
    
A sajtótájékoztatón Szent-Iványi István az SZDSZ 14 pontos programját ismertette. Az EP képviselő azt mondta, hogy a program, ha úgy tetszik 13 plusz egy pontból áll, ami "olyan mint egy nyertes totószelvény, azzal a különbséggel, hogy itt egyetlen ikszet kell behúzni a szabad demokraták mellé, ahhoz, hogy valóban nyertes szelvény legyen".
    
A hat fejezetre bontott program első fejezete a szabadság és lehetőség címet viseli. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: minden lehetséges fórumon fellépnek annak érdekében, hogy Ausztria és Németország 2011. május 1-jéig feloldja a magyar munkavállalókat sújtó korlátozásokat. Emellett lépéseket tesznek a kis- és középvállalkozások érdekében a szolgáltatások szabadságának bővítése mellett.
    
A felzárkóztatás érdekében az SZDSZ biztosítani akarja, hogy a következő, 2014-től kezdődő uniós költségvetés kohéziós alapjaiból legalább akkora részt kapjon Magyarország, mint a 2007-2013 közötti időszakban.
    
Szent-Iványi István a programot ismertetve kitért arra, hogy megkezdik a kisebbségi jogok általános európai rendszerének kiépítését. Egyúttal az EP-n belül is napirendre akarják tűzetni a roma integráció programját, amelyhez nemcsak politikai, de anyagi támogatást is várnak.
    
A versenyképesség érdekében a liberális párt szerint az uniós költségvetésen belül meg kell növelni a kutatásra és fejlesztésre fordítandó összegeket. Szent-Iványi István fontosnak nevezte az úgynevezett ötödik szabadság elvét, vagyis a tudás korlátlan mozgását a tagállamok között.
    
Kitért arra, hogy az SZDSZ támogatja a mezőgazdasági politika, a vasút, a postai szolgáltatások és a pénzügyek reformját.
    
Elmondta, hogy a szabad demokraták szeretnék, ha az euró bevezetési feltételeit rugalmasan kezelnék, vagyis amikor Magyarország teljesítené azokat, akkor anélkül lehetne minél hamarabb tagja az euróövezetnek, hogy bürokratikus akadályokba ütközne.
    
A párt európai programja kitér a közös energiapolitika kialakítása és a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésére is.
    
Szent-Iványi István közölte: támogatják az unió bővítését és Horvátország csatlakozását.
   
Kitért arra is: szükségesnek tartják a közösségi jogalkotás átláthatóbbá tételét, és úgy vélik:  a jelenlegi három helyszín, Strasbourg, Brüsszel és Luxemburg helyett Brüsszelbe kellene koncentrálni az uniós hivatalokat.
    
Fodor Gábor kérdésre válaszolva helyesnek nevezte, hogy a kormány döntése nyomán csökkentik a miniszteri fizetéseket, mert véleményük szerint az államnak önmagán kell kezdenie a takarékoskodást.
    
Az ingatlanadó jelenlegi koncepciójáról azt mondta, arról egyeztetni akarnak a kormánnyal, mert az elhangzott nyilatkozatok nem teljesen koherensek. A 2010-es adótervek kapcsán leszögezte: az SZDSZ szerint az emberekre kivetett terhek nem növekedhetnek. Hozzátette, hogy az átcsoportosítás mellett kiállnak, amelynek lehet eleme az ingatlanadó, de nem újabb teherként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását